Content page
Mer samverkan har fått Falkenbergs stadskärna att blomstra | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Mer samverkan har fått Falkenbergs stadskärna att blomstra

Det går riktigt bra för Falkenbergs stadskärna. Så pass bra att stadskärnan placerade sig i topp i senaste undersökningen Cityklimatet.

Jag är inte förvånad eftersom en god samverkan har vuxit fram mellan kommunen, handlare och fastighetsägare. Samarbetet vi har nu är föredömligt, säger Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Falkenberg.

Egentligen är det inte en enskild aktivitet där man samarbetar som är nyckeln till framgång.

Snarare är det så att det är flera saker som samtidigt drar åt samma håll och som bottnar i att långsiktigt arbete där alla har samma målbild och vision, berättar Per Arbin.

Resan började redan 2013 för Falkenbergs stadskärna. Då tog de första stegen mot ett nytt sätt att arbeta. Bland annat innebar det att handlare, kommunen och fastighetsägarna gemensamt satte sig vid konferensbordet för att diskutera hur handelsstråken kunde utvecklas. Arbetet leddes av Tomas Kruth, stadsutvecklingsexpert på Fastighetsägarna.

Samtidigt gjordes också en översyn av hur centrumarbetet i kommunen var organiserat. Översynen ledde till att kommunen anställde en ny utvecklingsledare för stadskärnan. Samtidigt startade också en centrumgrupp där representanter från kommunen, näringslivet med handlare och fastighetsägare och tjänstemän ingår.

Gruppen diskuterar allt från mindre frågor, som satsningar på nya elskåp som möjliggör större evenemang och foodtrucks, till att driva större projekt som till exempel ett belysningsprojekt, säger Per Arbin.

Sammantaget har det här lett till att siffrorna för Falkenberg har rusat i höjden i Cityklimatet. Förra året ökade den totala omsättningen i stadskärnan med 9,2 procent. Den största enskilda ökningen stod sällanköpen för som ökade med 13 procent.

Alla här har börjat tänka på att vi ska ha rätt verksamhet på rätt plats. Långsiktigt ger det resultat, säger Per Arbin.

Ett gott klimat skapar positiva vibbar. När kommunen ser att handlarna är med på banan finns det lust att också vilja satsa lite mer. Därför har kommunen satsat resurser på att kompetensutveckla dem som jobbar inom handeln, projektet kallas ”Handelsboosten”.

Och när handlarna ser att de har medvind så ökar engagemanget.

Då vill handlarna också dra sitt stråk till stacken och ha ett riktigt bra utbud i sin butik. För till syvende och sist är det handlarna, restaurangägarna, kaféägarna och andra näringsidkare och deras medarbetare som gör jobbet gentemot kunderna. Vi kan bara ge stöd och skjuts på vägen, säger Per Arbin.   

MER fastighetsagarna.se

Comments are closed