Content page
Inga vanliga dagar på jobbet för kommunstyrelsens ordförande | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Inga vanliga dagar på jobbet för kommunstyrelsens ordförande

Datum: 2017-04-27 10:30
Text:

​”En dag på jobbet” är ett av Stena Fastigheters samarbeten med Hermodsdalsskolan i Malmö. Det innebär att en person kommer till skolan och berättar om sitt arbete och hur en typisk dag på jobbet kan se ut. Den här regniga dagen i slutet av april fick niorna på Hermodsdalsskolan besök av Kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Malmös högsta politiker hinner knappt presentera sig innan hon får frågan av en elev – varför blev du politiker?
   – Jag började engagera mig politiskt när jag kom till universitetet som student och insåg att alla mina kurskamrater, inklusive jag själv, hade föräldrar som också hade läst på universitet. Det fick mig att vilja börja jobba för ett samhälle där det inte ska spela någon roll var man bor eller vilka som är ens föräldrar, utan där alla ska ha möjlighet att läsa vidare om man vill, säger Katrin.
    När Katrin Stjernfeldt Jammeh berättar att den största andelen politiker i Malmö är fritidspolitiker som har andra jobb på dagarna, väcker det viss förvåning hos eleverna. En diskussion kring lön, arbete och engagemang uppstår. Ett fåtal av eleverna har funderat på universitetsstudier, men de flesta verkar ha siktet inställt på kortare utbildningar som ger jobb snabbt. Men kanske väcks en och annan tanke efter besöket, för när Katrin berättar att hon ska tala inför FN i sommar, om Malmös hållbarhetsmål, väcker det spontana applåder i klassen. ”Respekt!”, utbrister någon.

Fint samarbete
Eleverna får frågan av Katrin vad de tycker att Malmös politiker ska fokusera på, det första svaret hon får är - ge mer pengar till skolorna. Att ordna jobb till de som inte kan svenska och bekämpa kriminalitet är andra önskemål som vittnar om både empati och engagemang, även om den rastlösa tonårsattityden kan få oss att tro annat. En elev undrar vad det är Katrin har varit med och förändrat och får till svar att hon bland annat jobbat för mer pengar till skolorna så att man kunnat anställa fler lärare. 

    Att få höra en vuxen berätta om sitt arbete, varför man valde just det yrket och vad som krävs för att bli bra på det, väcker förhoppningsvis tankar hos eleverna. Men kanske också en och annan dröm tar fart i mötet med någon som gör något helt annat än det man är van att se. Men vad väcker ett sådant här möte hos berättaren själv?
    – Som politiker är det så klart värdefullt att vara ute och träffa människor från alla platser, åldrar och sammanhang. Jag är ute på gymnasieskolor ibland, men det är inte så ofta jag träffar elever från högstadiet. Det var väldigt roligt att höra så mycket positivt om Hermodsdalsskolan, och se att det finns ett så fint samarbete mellan skolan, Allaktivitetshuset och vissa fastighetsbolag, säger Katrin innan hon måste skynda vidare till dagens nästa möte. 

"En dag på jobbet" är Stena Fastigheters initiativ för att vidga ungas perspektiv kring utbildning och framtida arbete. Tidigare deltagare har sträckt sig från management konsulter och framgångsrika entreprenörer till specialister i civilsamhället.
    – Genom "En dag på jobbet" får unga förhoppningsvis en mer nyanserad bild av hur ett arbetsliv kan utvecklas. Många har också begränsad kunskap om vilka jobb och roller som finns på arbetsmarknaden. Vi vill ge både kunskap om utbildningar, arbetsroller och bjuda på de där tipsen en själv hade behövt ha som femtonåring kring valen för framtiden, säger Cecilia Fredholm, Chef Kommunikation och social hållbarhet, Stena Fastigheter Malmö.

Hermodsdalsskolan är en skola med åk F-9 i södra Malmö som efter att ha stängts ner öppnade igen för några år sedan. Idag är det en skola där både elever och lärare trivs och förra året var en av klasserna på skolan de som höjde sina betyg mest i hela Malmö. Stena Fastigheter samarbetar med Hermodsdalsskolan genom En dag på jobbet, Läxhjälp till niondeklassare, stöd till niornas bal och löpande samarbete kring Allaktivitetshuset. Utöver det erbjuder Stena Fastigheter Malmö unga som bor i området sommarjobb, praktik- och lärlingskap samt ledarutvecklingsprogrammet Framtidens ledare. I bostadsområdet finns också självförvaltning och boende erbjuds möjligheter att odla på Lindängelund.

Fotnot: Allaktivitetshuset på Hermodsdal håller till i skolans lokaler. De har en mängd olika aktiviteter för alla åldrar, alla dagar i veckan. Bledar Zuta är eldsjälen bakom Allaktivitetshuset som brinner för att skapa trygghet, samhörighet och stolthet över Hermodsdal. Bledar är en av anledningarna till att Stena Fastigheter började med Relationsförvaltning, se gärna filmen här.

MER stenafastigheter.se

Comments are closed