Regeringens utredare Agneta Börjesson (MP) föreslår bland annat att hyresgäster ska få kraftigt utökade möjligheter att påverka både omfattning och utformning av renoveringar. Hyresvärdens ansvar för fastighetens tekniska livslängd och att bostäderna möter önskemålen från framtida hyresgäster avseende kvalitet och modern standard kvarstår, men i praktiken ges dagens hyresgäster stort inflytande över vilka åtgärder hyresvärden kan genomföra i sin fastighet.
– Vi riskerar få en ohållbar situation där de boende med lägst betalningsvilja bestämmer standarden för samtliga hyresgäster, dagens och morgondagens. Boendestandarden i hyreslägenheter utvecklas sämre, samtidigt som de som bor i ägt boende fortsätter ha mycket goda möjligheter att modernisera sitt boende. Det är ett recept för ökad boendesegregation, säger Martin Lindvall.
Det är inte bara den generella boendestandarden som påverkas av utredningens förslag. Utredningens egen konsekvensutredning visar att fastighetsvärden och avkastningen på investeringar i hyresrätter kommer att sjunka, samtidigt som kostnaderna för renoveringar ökar. Hyresrätten som upplåtelseform blir mindre ekonomiskt attraktiv att äga och förvalta.
– Utredningens förslag är en dubbelstöt mot hyresrätten. Andelen hyresrätter sjunker ytterligare och de som återstår riskerar att degraderas till ett andra klassens boende för dem som inte kan välja andra alternativ. Hur det skulle stärka hyresgästernas ställning förblir en gåta, avslutar Martin Lindvall.
Fastighetsägarna fortsätter att arbeta för att utredningens förslag inte ska genomföras.
Hyresgästutredningens förslag kritiseras också för att förslagen kommer leda till färre hyresrätter av företrädare för sex privata och kommunägda fastighetsbolag i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Mer ur utredningen– semesterparagrafen avskaffas
Tweeta