Content page
Några av höjdpunkterna under årets Almedalen | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Några av höjdpunkterna under årets Almedalen

Almedalsveckan börjar söndagen den 3 juli. Den tidigare renodlade politikerveckan har vuxit kraftigt de senaste 15 åren. Det som började 1968 då Olof Palme höll ett tal från ett lastbilsflak har växt och utvecklats till en vecka (sedan några år tillbaka 8 dagar) med utöver politik också lobbying, opinionsbildning och marknadsföring för en stor mängd olika verksamheter. Även bygg- och fastighetsbranschen har sedan flera år satsat på veckan – och flera, inklusive kommuner, har berättat för Fastighetsvärlden att man kommer att satsa hårdare på Almedalen framöver och mindre på till exempel Mipim.

Under 2015 var vård/omsorg största ämnet med 9,3 procent och 322 evenemang. Ämnet byggande hamnade i fjol på fjärde plats med 5,5 procent eller 190 evenemang, enligt statistik från Almedalsveckans kansli. I fjol var aktiviteten kring ämnet byggande relativt lågt första söndagen för att toppa på måndagen. Därefter sjönk aktiviteten dag för dag fram till sista söndagen då evenemangsaktiviteten ökade något sista dagen. Ur den digra programkatalogen på drygt 3.700 evenemang visar en slagning att minst 150 programpunkter har anknytning till fastighetsbranschen.

Totalt har antalet evenemang för veckan vuxit explosionsartat den senaste 15-årsperioden. 2001 fanns det 52 evenemang att välja på. 2009 hölls för första gången över 1.000 evenemang och i år väntas över 3.700 evenemang och drygt 1.700 arrangörer till Almedalsveckan under perioden 3-10 juli.

Alla partiledare får varsin dag och veckan inleds med Liberalernas Jan Björklund och avslutas med Jonas Sjöstedt den 10 juli. Mest aktiv bland partiledarna är Gustav Fridolin från Miljöpartiet, som planerar att delta i 18 evenemang följt av Centerpartiets Annie Lööf och Jan Björklund som medverkar i 16 evenemang vardera.

Några höjdpunkter:

Måndag 4 juli:

09:00 – 09:45 (Nestanders trädgård på Södra kyrkogatan 13): Peter Eriksson kommer också delta i Så bygger vi bort bostadskrisen den 4 juli som Växjö kommun arrangerar, där bland annat frågan vad bygger vi och för vem tas upp. I programpunkten medverkar även bland annat Johanna Nordström, gruppchef gröna affärer, Skanska, och Yvonne Svensson, rättschef, Boverket.

10.00–11.15 (utomhusträdgården på Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6): Bostadsminister Peter Eriksson medverkar i seminariet Dags för en ny social bostadspolitik som Veidekke arrangerar. Under en timme och 15 minuter kommer bland annat diskuteras vilken väg Sverige ska gå. Mot den tyska modellen med social housing, den norska modellen med en social ägarmarknad eller om man helt enkelt ska sänka kraven på bostäder i Sverige. Utöver Peter Eriksson kommer bland annat tidigare bostadsministern Stefan Atterfall, David Lega, kommunalråd i Göteborg (KD) och Ewa Thalén Finné, bostadspolitisk talesperson från Moderaterna att medverka.

Tisdag 5 juli:

09.30–10.00 (Mellangatan 15): Hur utvecklas detaljhandeln globalt och i Sverige? Fredrik Kolterjahn, head of research, JLL Sverige.

10.00–10.50 (Hamnplan, H 232–234): Politiska önskelistor – Vad får de kosta i offentliga upphandlingar. Seminariet arrangeras av Andersson Gustafsson Advokatbyrå. Riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Moderaterna medverkar liksom representanter från SKL Kommentus och Menigo.

11.00–11.20 (Donners plats): Ett annat evenemang Peter Erikson medverka i är Expressens Så tar vi oss ur bostadskrisen där bostadsministern ska debattera med Liberalernas partiledare Jan Björklund.

14.00–14.30 (trädgården på Strandgatan 17): Nyutnämnde bostadsministern Peter Eriksson deltar i Sabo:s seminarium om Allmännyttan och bostadsbyggandet, tillsammans med bostadspolitisk talespersoner från Moderaterna (Ewa Thalén Finné) och Kristdemokraterna (Caroline Szyber) Leif Nysmed, civilutskottet, Socialdemokraterna och Kurt Eliasson, VD Sabo. De kommer samtala om bostadsbyggandet och allmännyttans roll och ska lyfta fram exempel på hur allmännyttan kan öka byggtakten och vad som bör göras för att underlätta nyproduktion.

Onsdag 6 juli:

09.00–09.50 (Björkanderska, Skeppsbron 24): Ekobanken, Solelkommissionen, arrangerar diskussion om Solel – så hundradubblar vi till 2030 i Sverige. Medverkar gör bland annat Fredrik Wirdenius, VD, Vasakronan, Anders Lago, förbundsordförande, HSB, Tomas Kåberger, moderator, professor i industriell energipolicy, Chalmers tekniska högskola och Helena Lundborg, hållbarhetschef, Skandiafastigheter.

11.00–11.45 (trädgården på Rostockergränd 4): Skanskas koncernchef Johan Karlström leder samtal om arbetsmarknaden, sysselsättning och bostadsmarknaden. Rubriken är Bygg ett bättre samhälle. Medverkar gör även Annika Winsth, chefekonom, Nordea, Irene Wennemo, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet, Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson hos Kristdemokraterna.

13.30–15.30 (Lojsta, Wisby Strand Congress & Event): Våra storstadsregioner växer isär – kan näringsliv och politik samverka för att bygga ihop Sverige? Nere vid vattnet hälsar NCC välkomna till en debatt där Peter Wågström, vd och koncernchef, NCC, Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd, Stockholm, Per Schlingmann, f.d. chefsstrateg för Moderaterna, Katrin Stjernfeldt Jammeh, finanskommunalråd (s), Malmö och Viktoria Walldin, socialantropolog White arkitekter medverkar.

14.00–15.00 (Arkitekturträdgården, Strandgatan 16A): Hur kan enighet skapa mer stad med fler och bättre bostäder – och dessutom snabbare? Medverkande: Jan Ytterborn, projektansvarig arkitekt, Strategisk Arkitektur, Maria Börtemark, VD, Strategisk Arkitektur, Ola Jansson, affärsutveckling, Skanska Sverige, Kent Persson, utvecklingschef, Hemstaden, Meeri Wasberg, KSO, Haninge kommun. Arrangör: Strategisk Arkitektur.

15.00–16.00 (trädgården, Björngränd 8): Samhällsfastigheter och samhällsansvar lyder rubriken när MSCI bjuder på samtal (liksom på jordgubbar, glass och gotländsk saffranspannkaka). Medverkar gör Magnus Edlund, VD, Stenvalvet, Per Berggren, VD, Hemsö och Pernilla Arnrud Melin, Vice President, MSCI.

Torsdag 7 juli:

09.30–10.20 (Tage Cervins gata 3): Hur kan tätare städer leda till ett bättre samhälle? Skandia debatterar hett ämne. Medverkar: Kristina Alvendal – moderator/kunnig i ämnet, Gert Wingårdh arkitekt, Anders Kupsu, för Skandia Fastigheter och Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.

Läs Fastighetsvärldens lisa över de fastighets- och byggbolag som skickar flest deltagare till Almedalen här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-29

 

Stefan Löfven håller sitt tal i Almedalen 2015.
Stefan Löfven håller sitt tal i Almedalen 2015.
Olof Palme håller sitt första tal 1968 i Almedalen
Olof Palme håller sitt första tal 1968 i Almedalen

MER stenafastigheter.se

Comments are closed