Content page
Skanska startar 8.700 kvm Juvel på spekulation | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Skanska startar 8.700 kvm Juvel på spekulation

Hoppas spränga 3.000 kr/kvm-vallen i Uppsala. I höst, troligen 5 september, planerar Skanska att börja bygga kontorshuset Juvelen som ligger i bästa läge vid resecentrum i Uppsala. Bolaget har köpt marken från Uppsala kommun för 28 miljoner kronor och byggarbetet startat när kommunens marksanering är klar.

Skanska planerar att uppföra en byggnad om 8.700 kvm LOA, varav 7.500 kvm kontor och resten restauranger och handel/service.

– Vi har beslutat att börja bygga på spekulation. Vi bedömer att intresset är stort och det är det läge som efterfrågas mest. Dessutom är det en bra ”slot”-tid eftersom andra projekt kommer ut lite senare. På det sättet blir det spridning på nyproduktionen i Uppsala, säger Fredrik Hjortzén vid Skanska till Fastighetsvärlden.

Han berättar att det förs intensiva förhandlingar med två hyresgäster och de båda berör totalt cirka 5.000 kvm kontorslokaler.

– Vi letar dessutom efter en väldigt bra restauratör. Den planerade restaurangen är viktig i projektet och den är på hela 600 kvm, säger Hjortzén.

Skanska räknar med snitthyror på runt 3.000 kr/kvm i Juvelen – vilket är första gången de nivåerna förekommer i Uppsala. Enligt uppgift till FV är topphyran i Uppsala idag cirka 2.800 kr/kvm (för bara ett halvt decennium var det 2.200 kr/kvm). För Juvelen räknar Skanska med strax över 3000 kr/kvm för mindre ytor högst upp och strax under den nivån om det blir större förhyrningar på lägre våningsplan.

Baltazar har uthyrningsuppdraget för Juvelen och det är Utopia Arkitekter som har ritat.

Målsättningen är inflyttning hösten 2018.

– Juvelen blir en spännande byggnad i en del av stadskärnan som blir allt mer central när Uppsala växer åt det hållet. I och med att många kommer att ha sin arbetsplats här och tillgången på restauranger blir det ett område där många människor kommer att röra sig både dag- och kvällstid, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

En av de stora utmaningarna med projektet har varit att hitta en sätt att få fasaden att blänka som en juvel och att hitta rätt appliceringsmetoder på betongen samt att hitta rätt färgnyanser. Nu har man hittat en lösning där den guldglittrande fasaden skapas med hjälp av formgjutna betongelement som behandlas med en färg som liknar en billack.

–Färgen är baserad på en pärlemorfärg och kommer att förekomma i tre nyanser på fasaden för att skapa ett lekfullt liv i fasaden. Den ska appliceras industriellt och fasadelementen monteras ”färdigbyggda” på plats, berättar Fredrik Hjortzén.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-23

MER stenafastigheter.se

Comments are closed