Content page
Just nu: Stockholm glöder | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Just nu: Stockholm glöder

Fullsatt på nytt storhotell. Intresset för Fastighetsvärldens seminarium Stockholmsmarknaden 2016 som under måndagen äger rum på nya Scandic Continental är megastort. Det är fullt i den största och utökade konferenslokalen.

Det kanske inte är så konstigt med tank på att fastighetsmarknaden i Stockholm glöder, både när det gäller bostäder och kontor. Dessutom är det stora hotellet, som ligger mittemot Centralstationen, sprillans nytt och slog upp dörrarna så sent som i fredags.

Fastighetsvarlden.se direktrapporterar här från det stora seminariet.

Först upp på scenen var Anna Breman, chefekonom Swedbank:

– Vi har återhämtat oss bättre än USA sedan finanskrisen, bättre än alla våra grannländer. Sverige har gått riktigt bra. En orsak är att vi har en av de högsta sysselsättningsgraderna. Det som drivit tillväxten är konsumtionen.

– En annan viktig faktor till att det blivit så bra som det är: Befolkningstillväxten. Det bidrar till ekonomisk aktivitet. Det dåliga är att arbetslösheten för de utrikes födda inte sjunkit, vilket den gjort för övriga på ett kraftigt sätt. Men de utrikes födda står ändå för stor del av ökningen av antalet sysselsatta.

Anna Breman konstaterade att den ekonomiska tillväxten finns i Stockholm och att arbetslösheten är lägst där. Men att det är nästan omöjligt för många att få en hyresrätt i huvudstaden. Få hushåll har råd att köpa en bostadsrätt.

– Men det är inte dyrt att köpa med tanke på ränteläget. Det är snarare billigt, säger Breman.

Hon tror att Sverige kommer att ha kvar de negativa räntorna och nå upp till 0 framåt 2018. Lågräntepolitiken kommer vara väldigt länge slog hon fast.

– Vi kommer ha en god tillväxt kommande två år. Därefter väntar en betydligt sämre tillväxt och det är oroande.

Rubriken för den efterföljande punkten var De nya miljardprojekten som stöper om city. På scenen stod John Davison, director asset management, Pembroke Real Estate (som driver projektet Hästen 21, läs mer här), Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad AMF Fastigheter (läs om Urban Escape-projektet här) och Kerstin Gillsbro, VD Jernhusen (läs om bolagets planer på en ny Centralstation här).

– Vi vill skapa en öppen byggnad. Många av de byggnader vi köpte i Sverige har varit slutna och vi jobbar med att öppna upp dessa. Hela Mäster Samuelsgatan känns dessutom som en bortglömd gata, och det vill vi förändra, säger John Davison som var den i trion som var först upp på scenen.

Kerstin Gillsbros Jernhusen är ägare till den nya hotellfastigheten där seminariet äger rum. Bolaget äger förstås även Centralstationen som ligger mittemot, där bolaget pumpat in 1,5 miljard, bland annat för att förhindra byggnaden från att sjunka. Dessutom har bolaget tidigare utvecklat Kungsbrohuset (ägs numer av Folksam) och Klarabergshuset (ägs av AFA Fastigheter).

– Vi fortsätter utvecklingen av området. När vi bygger en ny Centralstation har vi 44.000 kvadratmeter att jobba med. När citybanan börjar gå i tunneln får vi ytor för att börja bygga. Det kommer att hända mycket i området, säger Kerstin Gillsbro.

Därefter var det dags för Karolin Forsling – som gjort sig känd för att våga gå lite udda vägar och prisats för detta. Hon är nu fullt upptagen med att utveckla Moodkvarteren, Soltorget/Femte Hötorgsskrapan och inte minst Urban Escape (Galleriankvarteret).

– Vi är duktiga på hus, ventilation och undertak. Men vi måste bli bättre på människor och jobba med attraktionskraft. Om folk inte har tid att koppla av, så måste vi bidra med platser som erbjuder sinneslugn. Det handlar bland annat om att skapa platser som attraherar framtidens talanger – alltså de talanger som företagen vill anställa.

MER stenafastigheter.se

Comments are closed