Content page
Låt pensionärerna bygga | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Låt pensionärerna bygga

Arlanda Express ägs till 37,5 procent av Australiens offentligt anställda och till lika stor del av kinesiska staten. Kastrups flygplats ägs till 29 procent av Ontarios lärares pensionsfond.

Svenska AP-fonder investerar småpengar i lantbruk på Nya Zeeland och i sjukhus i USA.

Någon mer än jag som tycker detta är litet märkligt?

Svensk infrastruktur är ämnet som mest liknar vädret, alltså att alla pratar om det men ingen gör något åt det.

Storstädernas expansion och tågtrafikens samtidiga förfall gör handling viktigare än någonsin.

I den neurotiskt känsliga frågan om offentlig/privat samverkan förde ju förnyaren Anders Borg en närmast socialistisk politik och nuvarande regeringsföreträdare ser ytterst besvärade ut när saken kommer på tal.

Varför? Hur svårt kan det vara?

Den senaste utredningen om hur våra AP-fonder ska investera fastnade i ett organisatoriskt inflytandebråk. Där försvann den viktigaste frågan, alltså möjligheten att våra egna pengar kan betala vår infrastruktur.

Nu måste någon visionär politiker med tyngd ta tag i saken. Tänk er en ny bana, typ Arlanda Express, mellan Malmö och Sveriges fridfullaste plats, Sturup. Tänk er att ett par AP-fonder och EQT Infrastructure och några riskkapitalhajar till går ihop. Bygget skulle vara klart snabbare än ni anar! Men det tillåter inte placeringsreglerna.

Det växer mögel på de här statuterna nu. Gör något, för Guds skull.

Vad detta har med fastigheter att göra? Det är väl uppenbart för flertalet. Bra infrastruktur är lika med höga fastighetsvärden. Så enkelt är det. Då kan ju AP-fonderna njuta av att fastighetsaktierna stiger och bolagen som de redan äger, Vasakronan med flera, blir ännu mer värda som en följd av deras kommande infrastruktursatsningar.

Det påstås att det var dagens pensionärer som byggde landet. Jag tycker de ska bygga landet. I presens och futurum.

Jan Wifstrand, Vd nyhetsbyrån Rapidus

MER stenafastigheter.se

Comments are closed