Content page
Utspelet kan öppna för Vasakronans drömprojekt | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Utspelet kan öppna för Vasakronans drömprojekt

Vill flytta kommungränsen. Stockholms stad vill göra en kommunreglering med Sundbybergs kommun. Syftet är att göra Kymlinge till en del av Stockholms kommun. Kymlinge har en färdig, oanvänd tunnelbanestation och det finns möjlighet att bygga 5.000–7.000 bostäder i området.

Fastighetsvärlden avslöjande i augusti 2015 Vasakronans planer för området norr om tunnelbanestationen, läs mer här. Planerna fick snabbt ett positivt mottagande, även av grupper som kunde förväntas vara negativa. Men frågan är känslig hos lokalpolitikerna i Sundbyberg och Centerpartiet har gjort det till en kabinettsfråga att inte röra Kumlinge. Moderaterna lokalt har gått med på detta, men är under press från moderater utifrån som ser området som ”en lågt hängande frukt” för att öka bostadsbyggandet (läs mer här).

Området vid stationen, utanför naturreservatet, skulle kunna bli en ny stadsdel i kollektivtrafiknära läge. Idag finns det ingen vilja från den politiska ledningen i Sundbyberg att utveckla området, samtidigt som Stockholmsregionen lider av stor bostadsbrist, skriver Socialdemokraterna i Stockholm i ett pressmeddelande.

– Det är ett stort slöseri med mark, dessutom mark som ligger precis vid en oanvänd tunnelbanestation. Vi i Stockholm har satt höga mål för bostadsbyggandet, vi levererar också på detta. 2015 kunde vi visa på rekordsiffror, det byggs i Stockholm igen, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm (S), och fortsätter:

– Men vi måste hela tiden leta efter nya platser att bygga på om vi långsiktigt ska möta behovet i Stockholmsregionen, och där saknas det tempo på flera håll i regionen. Vi i Stockholm har både vilja och kraft att göra det som behövs. Att inte göra något med Kymlinge är ett rent resursslöseri. Därför ser jag gärna att vi hittar en lösning där Stockholm kan ta över den marken och börja bygga.

Karin Wanngård har skrivit ett brev till Sundbybergs kommunalråd Mikael T Eriksson (M) och erbjuder diskussioner om att ändra kommungränsen så att Kymlinge blir en del av Stockholm.

– Jag avvaktar med kommentarer till dess jag läst det, säger Eriksson till DN.

En ändring av kommungränsen skulle ju förstås vara samma sak som att säga ”ja” till byggnation.

Även från Sollentuna kommun har man uttryckt sig positivt till att öppna stationen vid Kymlinge. Det skulle innebära att de boende i snabbt expanderande Silverdal skulle få tillgång till en tunnelbanestation i närområdet.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-22

MER stenafastigheter.se

Comments are closed