Content page
Live: Uppsala kokar | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Live: Uppsala kokar

Fastighetsvärldens seminarium Uppsala marknaden är i gång. Och seminariet är kokhett på alla sätt. Uppslutningen är fantastisk och ännu fler är på plats i lokalerna vid Uppsala Konsert & Kongress. Totalt är vi en bit över 300 som lyssnat på framtidsutsikterna för vad Fastighetsvärlden sedan några år utnämnt till landets mest intressanta fastighetsmarknad.

Följ Fastighetsvärldens direktrapportering från seminariet här, där vi summerar höjdpunkterna. Texten uppdateras löpande:

Först upp på scen var Erik Pelling, kommunalråd (S) med ansvar för bl a boende och stadsbyggnadsfrågor. Han konstaterade att Uppsala har mycket att ta igen när det gäller byggandet, inte minst när det gäller bostäder.

– Vi vill bygga 3.000 bostäder per år, inte bara i ett år utan under flera år.

Under 2015 färdigställdes 1.000 bostäder.

– Vi har som mål att bli ännu bättre inom byggplanesektorn. Vi har nästan fördubblat antalet anställda, från 35 till 60.

– Historiskt har det byggts för lite och vi har även varit lite för nöjda med oss själva som universitetsstad. Nu måste vi berätta en annan historia om Uppsala. Vi måste även öppna upp för för nya aktörer att bygga i Uppsala.

I dag är 53 byggherrar aktiva i Uppsala kommun, uppger Pelling.

– Det är vår nya markpolitik som ger förutsättningar för detta. Jag hoppas att vi har hundra aktörer här om några år. De som är aktiva i Stockholm borde likaväl kunna vara aktiva även här.

I takt med att befolkningsunderlaget växer måste infrastrukturen förbättras. Sedan några år undersöker Uppsala förutsättningar för spårvagn.

– Men det kommer nog att ske etappvis där vi sannolikt inleder med  ”superbussar” – ungefär som i Malmö där det finns långa tredelade bussar. När man märker att det börjar gå vanliga bussar var och varannan minut så måste man ersätta det med något annat.

Kommunalråd Erik Pelling konstrade att det är fler området som ska utvecklas framöver, bland annat den del av Boländerna som ligger närmast centralen, Gränby och nya Södra staden.

– Dessutom behöver vi fyra spår till Stockholm för att förbättra för pendling. En ny station i syd, vid Bergsbrunna vore även bra, sade Pelling.

Därefter var det dags för Magnus Alvesson, prognoschef Swedbank, att inta scenen i Uppsala Konsert & Kongress. Han talade bland annat om omvärlden och vart är konjunkturen på väg

– 2008 hade vi en finanskris, och några år sedan hade eurokris och nu har vi en ”kinakris”. Då är det lätt att ställa sig frågan om det är tredje gången gillt, alltså för att ett större ras ska utlösas av detta.Vår prognos är dock att så är det inte, sade Magnus Alvesson.

– Den kinesiska börsen är inte så viktigt som många tror. Men den kinesiska valutapolitiken är viktig – och den påverkar mycket och många. Att konkurrera sig till konkurrensfördelar via devalvering upprör många. De kinesiska toppolitikerna försöker dock sprida lugnade signaler om att så inte är fallet.

Angående det sedan länge nedpressade oljepriset. Alvesson konstrar att priset kommer att vara lågt en längre tid framöver eftersom till exempel Iran kommer att börja pumpa ut olja på marknaden, liksom de övriga som vill behålla sina positioner. Alvesson konstrar att det är mycket negativa rubriker kring detta – helt i onödan för många.

– Det är bra för ekonomin, det gynnar konsumtion – och flera stora länder mår bra av ett lågt oljepris, bland annat nästan alla i Europa. Men det sprider osäkerhet.

Sverige:

– Det går relativt bra i Sverige. Vi förväntar oss en fortsatt tillväxt. Men det finns farhågor som hushållens skuldsättning, flyktingströmmen och bostadsbristen.

Texten uppdateras löpande.

MER stenafastigheter.se

Comments are closed