Content page
Fastighetsägarna: Kort boränta fortfarande bäst | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fastighetsägarna: Kort boränta fortfarande bäst

De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att välja den korta 3-månadersräntan. Skälet till detta är att den globala ekonomin inte vill lyfta ordentligt, trots historiskt låga räntor och billig energi. Det framgår av Fastighetsägarnas senaste ränterapport.

– Avmattningen i Kina och andra tillväxtländer sprider sig nu som ringar på vattnet och gör att den förväntade återhämtningen återigen skjuts på framtiden. Den låga inflationen och de låga räntorna är därför här för att stanna ett bra tag till. Den svaga globala produktivitetsutvecklingen pekar i samma riktning, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Trots det tror han att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan nu i december efter sju år med nära nollränta. Men det är inte början på en snabb räntehöjningscykel. Den svaga utvecklingen innebär i stället att räntan lämnas oförändrad under 2016. 

– Utvecklingen i USA har varit bättre än på de flesta andra håll i världen, men det innebär inte att ekonomin går som tåget. Svagheterna är många och inflationen är fortsatt låg. Därför lär höjningen kombineras med ett mycket mjukt budskap om framtida höjningar, spår Tomas Ernhagen. 

Den europeiska centralbanken, ECB, förväntas i stället sänka sin ränta. Det ökar sannolikheten för att Riksbanken ska göra detsamma, trots att svensk ekonomi växer i hyfsad takt, en takt som kan späs på ytterligare av den starka flyktingströmmen. 

– Sammantaget räknar vi därför med att de svenska boräntorna ligger kvar kring nuvarande nivåer under större delen av 2016. Om inte problemen i tillväxtekonomierna förvärras, kan inflationen stiga något och sakta börja påverka räntorna, framför allt de längre, mot slutet av året. Tuffare regler för bankerna skulle också kunna påverka nivån, säger Tomas Ernhagen.

MER fastighetsagarna.se

Comments are closed