Content page
Regeringen missar möjlighet att stärka hyresrättens ställning | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Regeringen missar möjlighet att stärka hyresrättens ställning

Justitieminister Morgan Johansson lägger förslaget om möjlighet att teckna avtal om till- och frånval i hyreslägenheter i papperskorgen. En missad chans att stärka hyreslägenheten som boendeform när det blir svårare för fastighetsägare att kundanpassa boendet anser Fastighetsägarna.

Förslaget om förenklingar av reglerna för till- och frånval i hyreslägenheter lades fram av den förra regeringen så sent som i juni 2014. Fastighetsägarna välkomnade då förslaget som en viktig åtgärd för att utöka möjligheten för fastighetsägare att kundanpassa boendet. Även Sabo och Hyresgästföreningen välkomnade större möjlighet till till- och frånval. Men nu väljer alltså justitieminister Morgan Johansson (S) att lägga förslaget i papperskorgen. Det framgår av ett svar som lämnas av justitieministern till riksdagsledamot Caroline Szyber (KD).


Frågan om till- och frånval har utretts i omgångar sedan 2008 och en lagrådsremiss med förslag till förenklingar lades fram i juni 2014. Även lagrådet var i sitt yttrande positivt till förslaget.
 
– Förhoppningarna om att en ändring var på väg var stora i fastighetsbranschen när den förra regeringen lade fram förslaget efter att frågan utretts så länge. Möjligheten till till- och frånval hade haft stor betydelse för fastighetsägare att erbjuda ett modernt och kundanpassat boende. Den utvecklingsmöjligheten sätter nu regeringen effektivt stopp för, säger Mikael Gulliksson, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige. 
 
Alla produkter och tjänster som inte utvecklas kommer på sikt att försvinna. Det gäller även hyreslägenheter. Det är därför väsentligt att hyresgästerna får större möjlighet att påverka utformningen av den egna bostaden.
 
– Fastighetsägare vill kunna erbjuda sina hyresgäster olika former av tillval, men då måste det också ge genomslag på hyresnivåerna. Därför är regeringens beslut att inte gå vidare med utredningens förslag olyckligt, säger Mikael Gulliksson.
 

MER fastighetsagarna.se

Comments are closed