Content page
Sollentuna siktar mot himlen – vill ta hem priser | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Sollentuna siktar mot himlen – vill ta hem priser

Sollentuna växer på höjden. Minst tre skyskrapor kan bli verklighet i kommunen som nu tar upp fajten med Solna och Sundbyberg om att skina klarast på stadsbyggnadshimlen.

Sollentuna har länge stått i skuggan av sina sydliga grannar. Solna har Arenastaden och har dessutom lyckats locka flera stora aktörer att placera sina huvudkontor i kommunen, medan Sundbyberg uppmärksammats både för sin höga byggtakt, trähusen vid Bällstaån och Swedbanks huvudkontor.

Men nu ska Sollentuna alltså tuffa till sig.

– Målsättningen är att vi ska synas mer och att vi även ska ta hem arkitektur- och stadsbyggnadspriser, säger Sollentunas stadsarkitekt Jan Enfors.

Sollentunas fokus de kommande åren är att utveckla områdena kring de fem pendeltågsstationerna.

jan-enfors
Jan Enfors.

– Det är där det finns tråkiga områden. Vi vill utveckla dem till urbana miljöer. Och vi har redan kommit i gång. Tidigare byggde vi 300 bostäder per år, nu har vi ökat till 500 nya bostäder årligen, säger Jan Enfors.

I samband med förtätningen finns planer på flera skyskrapor – dels för att utnyttja markytan effektivt men också för att skapa landmärken.

– Det är viktigt att landmärkena gör nytta. De kan markera intressanta platser och visa att dit är det värt att åka.

Ett av höghusen planeras att byggas i centrala Sollentuna. Kommunen och Skanska, som båda äger mark, förhandlar just nu om utvecklingen av gamla mässområdet. Där har länge funnits planer på en skyskrapa.

Tanken är att en byggnad på runt 30 våningar ska dra blickarna till sig.

– Det ska vara ett rejält landmärke. Man ska se det när man kör in från E4:an mot centrala Sollentuna. Därför är det också extra viktigt att det blir en vacker byggnad.

I Häggvik vill kommunen i stället bygga ett kluster av höghus.

– En stor del av området är planlagt och där kommer det att finnas plats för flera högre hus på 15–20 våningar, säger Jan Enfors.

Här kan höghusen byggas.
Här kan höghusen byggas.

Även Rotebro ska få ett höghus.

I februari presenterade kommunen planerna på en 70 meter hög skyskrapa på 22 våningar i området.

Sedan dess har planerna dock modifierats. Jästfabriken intill gör att det inte går att bygga högre än 12 våningar.

Ett högre hus skulle hindra röken från fabriken att blåsa bort och därmed försämra luftkvaliteten.

Detaljplanearbetet ska påbörjas inom kort och byggstart kan ske om ett par år.

– Vi är angelägna om att det ska gå snabbt. Huvuddelen ska bli studentbostäder och det har Sollentuna haft dåligt med tidigare. Närheten till pendeln gör att studenter kan pendla både till Uppsala och Stockholm, säger Jan Enfors.

Även i Helenelund – granne med Victoria Tower – har det talats om ett höghus.

– Det vore konstigt om det inte blir ett högre hus där. Kommunen vill ha dit både arbetsplatser och bostäder, samtidigt är det ont om mark, säger Jan Enfors.

Enligt en medborgadialog som kommunen bjöd in till i våras är de flesta Sollentunabor postiva till höga hus. För kommunen är det viktigt att utveckla en blandad bebyggelse i de nya stadsdelarna.

– Det ska inte bara bli sovstäder. Vi vill skapa en stadsmiljö som är bra för de som bor här och för de som flyttar in.

Jan Enfors konstaterar att det tar tid att utveckla genomtänkta urbana miljöer och att det finns en fara i att bygga för fort.

– Det är ett högt pris som Järfälla och Kista får betala för att få tunnelbanan. Det är många bostäder som ska byggas på kort tid. Risken är att det blir sovstäder som kan bli ganska torftiga.

Text: Marie Bergström

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-19

Visioner för höghus i Rotebro och vid mässområdet i centrala Sollentuna. Illustrationer: Bleck arkitekter, DinellJohansson.
Visioner för höghus i Rotebro och centrala Sollentuna. Illustrationer: Bleck arkitekter, DinellJohansson.

MER stenafastigheter.se

Comments are closed