Content page
Fjärrvärmen 100 000 kr dyrare i Åsele än Luleå | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fjärrvärmen 100 000 kr dyrare i Åsele än Luleå

Kostnaden för fjärrvärme är 100 000 kronor högre i Åsele än i Luleå. Det visar en ny gemensam undersökning från Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo som jämfört fjärrvärmepriserna i landets alla kommuner. Orimligt menar Fastighetsägarna och anser att det krävs ökad konkurrens genom att fler fjärrvärmeleverantör tillåts ansluta sig till fjärrvärmenäten.

Fastighetsägarna jämför tillsammans med HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo fjärrvärmekostnaderna i landets samtliga kommuner för ett flerbostadshus med 15 hyreslägenheter.

Undersökningen visar att det finns stora regionala skillnader i fjärrvärmepriser. En fastighetsägare i Åsele, som har landets högsta fjärrvärmepriser, får betala över 100 000 kr mer om året för uppvärmningen jämfört med en fastighetsägare i Luleå, som har landets lägsta fjärrvärmepris.

– Det är otroligt stora och orimliga skillnader, som inte bara kan förklaras av varierande produktionsförhållanden. Det är särskilt allvarligt på en monopolmarknad som fjärrvärmemarknaden, där kunden inte har möjlighet att byta leverantör, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige. 

Prismodellerna som fjärrvärmebolagen använder är komplicerad att sätta sig in i och varierar mycket. Det gör det mycket svårt att jämföra prismodellerna för en vanlig fjärrvärmekund anser Rikard Silverfur och fortsätter.

– Undersökningen visar tydligt att monopolmarknaderna för fjärrvärme inte fungerar. Nu krävs åtgärder som möjliggör bildandet av fler regionala nät och att fler värmeproducenter tillåts att ansluta sig till näten, säger Rikard Silverfur.

 
Kommuner med högst månadskostnad per fastighet
1. Åsele 16 515 kr 
2. Munkedal 16 350 kr 
3. Mörbylånga 16 080 kr 
4. Bräcke 15 480 kr 
5. Lund 15 480 kr 
 
Kommuner med lägst månadskostnad per fastighet
1. Luleå  8 115 kr 
2. Oxelösund   8 880 kr 
3. Boden  9 435 kr 
4. Ljungby   9 600 kr 
5. Köping 10 005 kr
 
Fakta om undersökningen
I Nils Holgerssonrapporten ”flyttas” ett flerbostadshus genom landet samtliga kommuner och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Läs mer på www.nilsholgersson.nu 
 

 

MER fastighetsagarna.se

Comments are closed