Content page
Byggplaner i Kymlinge kan orsaka maktskifte | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Byggplaner i Kymlinge kan orsaka maktskifte

Kabinettsfråga kastar om förutsättningarna. Under tisdagen beslutade Centerpartiet att lämna det politiska styret i Sundbyberg och gå ihop med Moderaterna och Miljöpartiet, skriver Mitti.

– Vårt samarbete med Socialdemokraterna har inte fungerat, säger Stefan Bergström (C) till Mitti.

För två månader sedan publicerade Fastighetsvärlden en stort uppslagen artikel om Vasakronans planer på att väcka liv i den bortglömda tunnelbanestationen i Kymlinge. Bolaget skissar på 5.000–7.000 bostäder i ett område norr om stations som aldrig öppnat. Artikeln fick stor spridning och uppmärksamhet (läs den här). Flera ledande kommun- och landstingspolitiker uttryckte sig för Fastighetsvärlden positiva till Vasakronans förslag – som ansågs vara ett rejält steg framåt jämfört med flera tidigare förslag som presenterats genom åren och som ofta kritiserats (läs mer här).

På tisdagsförmiddagen kom det oväntade beskedet att den överenskommelsen som funnits i Sundbyberg spricker. Ett år efter att S-C-KD-V-koalitionen bildats har Centerpartiet valt att lämna styret, uppger Mitti.

Centerpartiet har gjort det till en kabinettsfråga att inte röra Kymlinge under denna mandatperioden.

– Socialdemokraterna har brutit mot en mycket viktig del av vår överenskommelse genom att börja propagera för att bygga i Kymlinge. Jonas Nygren har inte respekterat vår uppgörelse och det är oacceptabelt, säger kommunalrådet Stefan Bergström till Mitti.

Även moderaterna lokalt har länge var varit motståndare till att bebygga norra Kymlinge. Oppositionsrådet Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande, konstaterade i Fastighetsvärlden för två månader sedan att hans parti håller på att svänga i frågan.

– Jag har sett flera positionsförflyttningar den senaste tiden när det gäller Kymlinge. Vi är öppna och redo att diskutera lösningar. Den nästan färdigställda stationen är förstås ”en lågt hängande frukt” i diskussionen om tunnelbaneutbyggnaden, sade Eriksson då till Fastighetsvärlden.

Även trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M), och därmed ordförande i SL, använder sig av samma utryck som Eriksson när det gäller Kymlinge.

– Jag har hela tiden sedan jag tillträdde som trafiklandstingsråd lyft fram möjligheten att öppna Kymlinge. Det kan vara på tiden att stationen får återupprättelse.

Vad Moderaterna i Sundbyberg säger efter efter Centerpartiets skifte är för Fastighetsvärlden oklart.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren kommenterar för Mitti. Han ångar inte att han tagit ställning för bebyggelse i Kymlinge:

– Frågan har kommit upp och då har jag kommenterat den, säger Nygren.

Till Fastighetsvärlden för två månader sedan sade han:

– För mig är det en självklarhet att utveckla området. Jag gillar Vasakronans förslag på att bygga en stadsdel med högsta hållbarhetskrav.

Jonas Nygren har dock inga planer på att lämna den yttersta makten.

– Kommunstyrelsen väljs för fyra år och den är oavsättlig. Fullmäktige får inte avsätta kommunstyrelsen enligt lagen. Jag är vald till 2018. Jag är en av de mest kryssade i länet och Socialdemokraterna är det största partiet i Sundbyberg. Sen får man se vilka jag samarbetar med, säger Nygren till Mitti.

Mikael T Eriksson (M) ser goda chanser för en majoritet. Men då måste M, C och MP få med sig både Folkpartiet och Kristdemokraterna.

– Vi har bjudit in dem till ett möte, säger han till Mitti.

Läs även:

Vasakronan vill väcka liv i spökstationen Kymlinge
Politiker allt mer positiva till att öppna – gillar förslaget

Fastighetsvärlden Idag 2015-10-28

 

MER stenafastigheter.se

Comments are closed