Content page
Wirdenius: ”Topphyran snart över 6.000 kr/kvm” | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Wirdenius: ”Topphyran snart över 6.000 kr/kvm”

Tufft på transaktionsmarknaden. Vasakronans VD Fredrik Wirdenius berättar för Fastighetsvärlden att bolaget har nytecknade topphyror för kontorslokaler på runt 5.800 kr/kvm. De aktuella nivåerna finns vid Stureplan.

– Vi går över 6.000 kr/kvm under andra halvåret för riktigt bra lokaler, säger Wirdenius

Han vill inte spekulera kring hur hög topphyran för nytecknade kontorslokaler skulle kunna vara om ett år. Han säger dock det inte finns något som talar för att hyresutvecklingen ska avta och han konstaterar att dagens nivåer inte är historiskt höga. Wirdenius berättar även om hyresnivåerna i Hötorgsskraporna som Vasakronan äger fyra av fem (skrapan närmast Sergels torg ägs av AMF Fastigheter).

– Vi brukar säga att hyresnivån i Hötorgshusen är en bra indikation på hur kontorsmarknaden mår. Den högsta nytecknade hyresnivån vi har där, för riktigt bra lokaler är 5500 kr/kvm, vilket är upp med ungefär 300 kronor på ett halvår. Nu är i princip alla lokaler uthyrda.

Fredrik Wirdenius säger att kontorsmarknaden i centrala Stockholm mår bra.

– Men man ska även veta att nio av tio bolag minskar sin förhyrning per kvadratmeter och anställd i samband med flytt.

Vasakronans VD säger även att trenden med att det ska finnas allmänna kommunikationer i närheten av kontorshuset för att det ska gå att hyra ut blir allt starkare.

– Cykelplatser blir viktigare och behovet av garageplatser minskar.

Andra trender som Wirdenius ser är att färre efterfrågar egen personalmatsal, eget gym eller egna konferensytor. Dessa funktioner är allt fler redo att dela med sina grannar. Även lagerbehovet har minskat drastiskt till följd av den digitala utvecklingen och ”molnet”.

När det gäller transaktionsmarknaden har Vasakronan under den senaste tiden hållit en lägre takt än på mycket länge. Man får gå tillbaka till den tiden när bolaget hette AP Fastigheter då bolaget länge hållit en låg profil, fram till köpet av Studentskrapan och senare förvärvet av hela Vasakronan.

– Det är ett ganska låst läge på marknaden och det finns inte mycket till salu. Jag hoppas att vi bland annat ska kunna göra några bytesaffärer. Vi skulle gärna göra affärer i Stockholm och även i Uppsala. I Göteborg har vi stora byggrätter.

Fastighetsvärlden Idag 2015-09-04

MER stenafastigheter.se

Comments are closed