Content page
Gratis simskola räddar liv och höjer betyg | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Gratis simskola räddar liv och höjer betyg

Datum: 2015-06-28 15:00
Text:

Simkunnigheten är väldigt låg hos många barn i Malmö idag. Förutom att de som inte kan simma missar chansen att leka i vattnet med sina vänner en varm sommardag går de också miste om ett godkänt betyg i Idrott och hälsa. Därför bjuder Stena Fastigheter Malmö för fjärde sommaren i rad barnen i våra hus i Lindängen på simskola. Eller gratis badkort till Lindängsbadet om de klarar av att simma 200 meter på egen hand. 

- Det är ett stort lyft för barnen som får gå i simskola, jag får bara massa positiva reaktioner från de som kommer hit och deras föräldrar, säger Christer Jansson, från Limhamns Simsällskap på Lindängsbadet.
Han upplever att det i många familjer inte är en självklarhet att bada.
- Om föräldrarna inte har vattenvana är det ett stort steg för barnen att börja simma. Speciellt nu när skolorna dragit ner på simundervisningen. Då blir en simskola extra viktig, säger han.

De flesta barnen är 5-10 år, men att inte kunna simma är vanligt även bland äldre barn, därför finns även simskolegrupper inriktade mot ädre barn. Christer Jansson minns en kille som aldrig bytte och bara tittade på från bassängkanten när kompisarna badade. 
- Han kunde inte simma och började i simskolan för de lite äldre. Den glädjen han utstrålade när han lärde sig lever jag på fortfarande. Och du kan tro att han hade kul med kompisarna i vattnet sommaren efter, säger Christer Jansson och skrattar.
Just den spontana glädjen hos barnen som lär sig att vattnet inte är farligt utan till och med roligt är det som driver Christer Jansson.
- Även barnens lärare säger att de aldrig sett dem så glada som när de lärt sig simma.

Simskolan är en del av Stena Fastigheter Malmös arbete inom Relationsförvaltning som handlar om att skapa trygga och trivsamma områden.
- Vi vill i så stor utsträckning det går ge våra boende möjlighet till en meningsfull fritid och vi samarbetar gärna med lokala föreningar i frågan. På Lindängen handlar det bland annat om att erbjuda badkort till våra hyresgäster i området. När vi förstod att det fanns ett utbrett problem med låg simkunnighet bland barn och unga i området beslutade vi att komplettera satsningen med en simskola. Fyra år senare kan vi konstatera att kunna simma är en livräddande kunskap samtidig som det höjer livskvaliteten, i alla fall hos oss som gillar att bada, säger Helen Welander-Möller, relationsförvaltare Stena Fastigheter Malmö.


Fakta om simskolan
Simskolan är en intensivkurs med undervisning varje dag i veckan i två veckor. Hittills har 148 barn i åldrarna 5-10 år gått i simskolan, cirka 50 barn om året.
De som redan kan simma får, efter att de simmat 200 m, ett badkort som gäller på Lindängsbadet. Alla barn som bor i Stena Fastigheters hus i Lindängen får delta, men inte utan motprestation. Först ska de vara med på en städ- och planteringsdag.
Simskolan är ett samarbete mellan Stena Fastigheterett samarbete mellan Stena Fastigheter Malmö, Willhem, Lokala Hyresgästföreningen Koralen, Kantaten och Motetten/Linden, Motettens Folkets Hus och Limhamns Simsällskap.

MER stenafastigheter.se

Comments are closed