Content page
Rekord: 23 eller 25 våningar högt i Uppsala | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Rekord: 23 eller 25 våningar högt i Uppsala

Två arkitektfirmor presenterat förslag för Gottsunda. Den högsta bostadsbyggnaden i Uppsala idag är elva våningar. Den ägs av Uppsalahem och ligger vid Cementgjuteriet. Framöver kan det bli ändring på det eftersom Uppsalahem sedan ett tag skissar på en betydligt högre byggnad i Gottsunda – för att ge området ett landmärke.

Via parallella uppdrag har två arkitektfirmor ritat och de har nu presenterat sina förslag för Uppsalahem. Fastighetsvärlden kan berätta att Vera Arkitekter har skissat på ett hus om 23 våningar och Archus har ritat 25 våningar. Uppsalahem planerar för cirka 100 lägenheter i höghuset och även för kontorslokaler i de lägre våningsplanen. Något politiskt beslut att bygga huset finns ännu inte.

Vid Uppsalahem hoppas man att en detaljplan ska vara klar 2017/2018. I så fall skulle Uppsalas nya högsta hus kunna stå klart 2020 – om allt går som bolaget vill.

Illustrationerna som Fastighetsvärlden kan visa nedan är ett arbetsmaterial som inte är utvärderat eller bedömt av Uppsalahem eller Uppsala kommun.

Uppsalas högsta byggnad är domkyrkan med 118 meter. Att få bygga högt i  Uppsala är inte lätt – i alla fall inte centralt.

I orten har det under lång tid funnits en policy där kommersiella hus eller bostadshus inte ska byggas högre än slottets sockel. Dessutom finns det ett antal siktlinjer till, och mellan, olika landmärken som är känsliga.

Magasinet Fastighetsvärlden Nr 4/2015 innehåller en stor ortsanalys över Uppsalas fastighetsmarknad.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-03

Förslag 1. Illustration: Vera Arkitekter.
Förslag 1. Illustration: Vera Arkitekter.
Förslag 2: Achus
Förslag 2: Archus Arkitekter,

MER stenafastigheter.se

Comments are closed