Content page
Ett av Stockholms största kontorshus snart till salu | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Ett av Stockholms största kontorshus snart till salu

Vagner sålde Fatburen på Södermalm för 2.660 miljoner. En av Stockholm innerstads största kontorsfastigheter lär snart komma ut på marknaden för försäljning. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är Aareal Bank sugna på att sälja Fatburen vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.

– Jag kan inte kommentera det. Men jag kan säga att vi inte är en långsiktig fastighetsägare, men vi kan äga fastigheter under längre stunder när det behövs, säger Dominik Dürschlag, ansvarig vid Aareal Estate AG på bankens huvudkontor i Wiesbaden, till Fastighetsvärlden.

Uthyrningsarbetet i fastigheten har varit mycket framgångsrikt den senaste tiden och det återstår nu mindre än 5.000 kvm att hyra ut (läs mer i länkarna nedan). En försäljning är trolig efter att alla ytor är uthyrda och att hyresgästerna flyttat in, alltså efter att hyresgästanpassningar genomförts.

Ägare till den 48.000 kvm stora fastigheten är ett dotterbolag till Aareal Bank efter att ägandet prövats i två rättsinstanser. Den tidigare ägaren Vico Capital förlorade båda processerna. Aareal Bank som är verksam i ett 20-tal länder har tagit över fastigheter som skyddande av fordran i endast sex länder. Fastigheten på Södermalm är bankens enda i Sverige. Det är även en av de största fastigheter sett till värdet som banken tagit över.

I april 2007 sålde Keops, med Ole Vagner som VD, den stora kontorsfastigheten, som bär beteckningen Fatburssjön 5, vid Medborgarplatsen för 2.660 miljoner. Två år tidigare, i maj 2005, hade han köpt den för 1.950 miljoner kronor.

– Det ger en miljon i vinst om dagen under tiden vi ägt fastigheten. Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv, sade Ole Vagner till Fastighetsvärlden i samband med affären.

Köpare 2007 från Keops var Vico Capital där advokat Brian O’Donnell och hans fru Dr Mary Patricia O’Donnell från Dublin fanns i spetsen samt ytterligare några irländska förmögna privatpersoner.

Därefter gick det snabbt utför för både huvudägaren och fastigheten. Brian O’Donnell hamnade i ekonomiska problem på hemmaplan och stora hyresgäster som Skatteverket och Apoteket flyttade ut ur fastigheten på Södermalm.

I magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2015 finns ett långt dokument om fastigheten, från forna dagar fram till dagens situation. Trevlig och intressant läsning!

Fastighetsvärlden Idag         2015-03-17

MER stenafastigheter.se

Comments are closed