Content page
AL skapar Gränbystaden för 3–4 miljarder | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

AL skapar Gränbystaden för 3–4 miljarder

Unik satsning på att integrera volymhandel i stadsdelsmiljö. Sedan några år har Atrium Ljungberg skissat på att skapa en andra stadskärna för Uppsala, i Gränby. För snart ett år sedan lanserades planerna och nu börjar detaljerna skingras för Gränbystaden.

Gränby Centrum ska byggas ut ytterligare, i etapper, och för tillfället pågår arbetet i befintlig byggnad efter att Coop flyttat. Därefter ska köpcentrumet enligt plan utökas från dagens 44.000 kvm LOA till 70.000 kvm LOA genom en tillbyggnad av en restaurang- och nöjesdel om 10.000 kvm i söder och en del med handel i norr.

Utöver det planeras det i Gränbystaden för en utbyggd kollektivtrafiknod, parkeringsgarage och parkeringshus, tre yttre stadskvarter med kultur, service och mat på gatuplan och bostäder ovanpå, samt ytterligare fyra renodlade bostadskvarter. Planerna är för närvarande föremål för samråd.

600 meter norr om Gränby Centrum är Atrium Ljungberg igång med volymhandelsdelen som tidigare kallades Gränby Köpstad. Nu är det namnet skrotat och den delen ska istället ingå i det namn som bolaget lanserar för hela området – Gränbystaden.

I den aktuella delen ska Atrium Ljungberg bygga 16 huskroppar. Inom kort öppnar ett hus om 1200 kvm med Blomsterlandet (19 mars) som hyresgäst och något senare en handelsbyggnad i två plan om 13500 kvm lokaler där Citygross hyr 6.000 kvm.

– Vi ska bygga väldigt stadsmässigt, med mycket gångstråk, en lekpark i temaformat, stenplattor istället för asfalt på parkeringarna och vi kommer att dölja lastplatser bakom stängda fasader, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklare Atrium Ljungberg, till Fastighetsvärlden.

– Vi kommer att byggstarta ytterligare två hus om tio veckor, säger Daniel Kvant Suber.

Atrium Ljungberg räknar med totalt 45.000 kvm handel, mat och nöje i den ”nya” volymhandelsdelen av området. Det området planerar bolaget att det ska vara klart 2018/2019. Gränby Centrum ska vara klart 2021/2022. För Atrium Ljungberg rör det sig om en investering på totalt 3–4 miljarder kronor.

Gränby, som ligger 3 km nordost om resecentrum, är en av de mest expansiva stadsdelarna i Uppsala. Kommunen planera för att det ska byggas 8.000 nya bostäder i området och dess närhet fram till år 2025. Rikshem är en stor aktör men även Atrium Ljungberg planerar att tillföra minst 400 bostäder. Uppsala kommun utreder ett förslag som innebär spårvagn till området.

Mellan Atrium Ljungbergs båda områden planeras det sedan länge för en multiarena, men den planerade arenans placering kan komma att ändras eftersom platsen är en övervintringsyta för den sällsynta vattensalamandern. Arenan väntas kosta 750 miljoner kronor och den är planerad för 7000 åskådare.

Fastighetsvärlden Idag 2015-03-15

MER stenafastigheter.se

Comments are closed

AL skapar Gränbystaden för 3–4 miljarder

Unik satsning på att integrera volymhandel i stadsdelsmiljö. Sedan några år har Atrium Ljungberg skissat på att skapa en andra stadskärna för Uppsala, i Gränby. För snart ett år sedan lanserades planerna och nu börjar detaljerna skingras för Gränbystaden.

Gränby Centrum ska byggas ut ytterligare, i etapper, och för tillfället pågår arbetet i befintlig byggnad efter att Coop flyttat. Därefter ska köpcentrumet enligt plan utökas från dagens 44.000 kvm LOA till 70.000 kvm LOA genom en tillbyggnad av en restaurang- och nöjesdel om 10.000 kvm i söder och en del med handel i norr.

Utöver det planeras det i Gränbystaden för en utbyggd kollektivtrafiknod, parkeringsgarage och parkeringshus, tre yttre stadskvarter med kultur, service och mat på gatuplan och bostäder ovanpå, samt ytterligare fyra renodlade bostadskvarter. Planerna är för närvarande föremål för samråd.

600 meter norr om Gränby Centrum är Atrium Ljungberg igång med volymhandelsdelen som tidigare kallades Gränby Köpstad. Nu är det namnet skrotat och den delen ska istället ingå i det namn som bolaget lanserar för hela området – Gränbystaden.

I den aktuella delen ska Atrium Ljungberg bygga 16 huskroppar. Inom kort öppnar ett hus om 1200 kvm med Blomsterlandet (19 mars) som hyresgäst och något senare en handelsbyggnad i två plan om 13500 kvm lokaler där Citygross hyr 6.000 kvm.

– Vi ska bygga väldigt stadsmässigt, med mycket gångstråk, en lekpark i temaformat, stenplattor istället för asfalt på parkeringarna och vi kommer att dölja lastplatser bakom stängda fasader, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklare Atrium Ljungberg, till Fastighetsvärlden.

– Vi kommer att byggstarta ytterligare två hus om tio veckor, säger Daniel Kvant Suber.

Atrium Ljungberg räknar med totalt 45.000 kvm handel, mat och nöje i den ”nya” volymhandelsdelen av området. Det området planerar bolaget att det ska vara klart 2018/2019. Gränby Centrum ska vara klart 2021/2022. För Atrium Ljungberg rör det sig om en investering på totalt 3–4 miljarder kronor.

Gränby, som ligger 3 km nordost om resecentrum, är en av de mest expansiva stadsdelarna i Uppsala. Kommunen planera för att det ska byggas 8.000 nya bostäder i området och dess närhet fram till år 2025. Rikshem är en stor aktör men även Atrium Ljungberg planerar att tillföra minst 400 bostäder. Uppsala kommun utreder ett förslag som innebär spårvagn till området.

Mellan Atrium Ljungbergs båda områden planeras det sedan länge för en multiarena, men den planerade arenans placering kan komma att ändras eftersom platsen är en övervintringsyta för den sällsynta vattensalamandern. Arenan väntas kosta 750 miljoner kronor och den är planerad för 7000 åskådare.

Fastighetsvärlden Idag 2015-03-15

MER stenafastigheter.se

Comments are closed