Content page
Klart vilka sju som får bygga ”nya” Helsingborg | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Klart vilka sju som får bygga ”nya” Helsingborg

700 lägenheter ska byggas i H+. De sju vinnande förslagen i markanvisningstävlingen för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg är presenterade. Totalt rör det sig om cirka 700 lägenheter.

I höstas bjöd Helsingborgs stad in till en markanvisningstävling för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen som planeras vid hamninloppet i Helsingborg. Oceanhamnen har ett spektakulärt läge med utsikt över Öresund och ligger ett stenkast från centralstationen Knutpunkten.

– Oceanhamnen har ett unikt läge vilket också återspeglas i de vinnande förslagen. De bjuder på variationsrikedom i arkitektur, funktion och kreativt smarta lösningar för att underlätta vardagen. Det finns också inslag som uppmuntrar till lek, aktiviteter och umgänge i husen men även på taken och mellan huskropparna, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Utmärkande för den här markanvisningstävlingen är att förslagen inte i första hand utvärderades efter pris, istället lades fokus på projektets ledstjärnor talang, tolerans, tid, teknologi samt inte tillrättalagt. Genom att de tävlande själva fick tolka ledstjärnorna och utifrån sina tolkningar ge förslag på stadsbebyggelse, ville staden uppmuntra tävlingsdeltagarna att tänka nytt. Att prova ett nytt arbetssätt, utifrån ledstjärnorna, var en utmaning även för stadens representanter.

– Det har varit ett utmanande arbete att bedöma förslagen som har hållit en hög kvalitet. Det har samtidigt varit en spännande resa och som har lett till ett stort engagemang i jurygruppen. Vi är stolta över de sju vinnarna och ser fram emot att fortsätta samarbetet, säger Cecilia Johansson, ordförande i jurygruppen i Helsingborgs stad.

De vinnande teamen:

  • Sundprojekt AB med White Arkitekter AB Malmö
  • Tage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter AB
  • Midroc Property Development med Kamikaze Arkitekter
  • Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB
  • Magnolia Bostad med Link Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd
  • K-fastigheter och Balder med Kanozi Arkitekter AB
  • Serneke Projektstyrning med Arkitektlaget och Jais Arkitekter.

Serneke har tilldelats bygglott 3A omfattande ca 4.100 kvm BTA. Byggrätten delar gård och p-platser under mark med en byggrätt som blivit tilldelad Riksbyggen. Serneke kommer att bygga ett 40-tal lägenheter samt en viss mängd centrumverksamhet.

– Det är jättekul, speciellt med tanke på att detta projekt liknar det vi håller på att utveckla på Karlavagnsplatsen i Göteborg, en levande blandstad med närhet till vattnet, säger Ola Serneke, VD Serneke.

Riksbyggen är en av vinnarna av Helsingborgs stads markanvisningstävling och kommer att ligga bakom ett 40-tal bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen.

– Vi är väldigt glada över att få vara med om att göra Oceanhamnen till Sveriges kanske mest spännande stadsutvecklingsprojekt, säger projektledare Tony Petäjä på Riksbyggen. När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad människor behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet.

Midroc ska bygga ett hus med 49 bostäder.

– Vi ville slå vakt om mångfald, nytänkande och originalitet i vårt förslag, berättar Carl von Strokirch, affärschef i Midroc Property Development.

– Kvarterets unika söder- och västerläge har vi tagit tillvara så att många av bostäderna får en fin utsikt över sundet, fortsätter Carl von Strokirch. Vid kajen planeras också för ett hamnbad som ger möjlighet till rekreation och umgänge.

Fastighetsvärlden Idag 2015-03-03

Sernekes projekt. Illustration: Arkitektlaget och Jais.
Sernekes projekt. Illustration: Arkitektlaget och Jais.

MER stenafastigheter.se

Comments are closed