Content page
Norska DNB äger nu endast fyra fastigheter i Sverige | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Norska DNB äger nu endast fyra fastigheter i Sverige

Bantat rejält senaste åren – Nya fonder på gång. För fyra år sedan ägde DNB Nor (inklusive Vital) fastigheter i Sverige värda cirka 12 miljarder kronor. Då fanns en ambition att utöka beståndet ytterligare, främst via köp i Stockholm och Öresundsområdet. Men det har blivit tvärtom.

Bolaget har sedan dess sålt flera välkända fastigheter i Sverige, bland annat Kista Galleria för två år sedan. Under de senaste två månaderna har man sålt Radissson Blu-hotellet i Göteborg (för fonden Scandinavia Property Fund) till Balder, Kungsbron i centrala Stockholm till AMF Fastigheter och fastigheten Skalholt 1 i Kista till Alm Equity (villkorat av detaljplaneändring).

Enligt Fastighetsvärldens kartläggning äger DNB, inklusive fonden, numera endast fyra fastigheter i Sverige.

  • Waterfront kongress och hotell i centrala Stockholm. Inköpt 2007 och som innehåller 34.200 kvm.
  • Pennfäktaren 10 på Vasagatan i Stockholm. Består av två byggnader med ett hotell vardera, Nordic Light och Nordic C. Innehåller totalt 36.800 kvm.
  • Boländerna 5:21 i Uppsala.
 11.000 kvm. Köpt 2012 av IVG. Media Markt en av hyresgästerna.
  • Handelsfastigheten Kungsbacka 4:62 om 10.200 kvm och med Coop som stor hyresgäst. Förvärvad av NCC 2007.

Gro Boge, VD för DNB:s fastighetsbestånd i Norge och Sverige, kommenterar de senaste årens utveckling.

– Vi har sedan 2012 minskat vår allokering i fastigheter från 20 till 13 procent, delvis till följd av Solvens 2-riktlinjerna.

Angående framtiden säger Gro Boge:

– Vi har inga konkreta planer på att sälja mer i Sverige. Vi fortsätter även att granska den svenska marknaden för förvärv, speciellt i Stockholm som erbjuder en pulserande och bra marknad.

Hon berättar att fonden Scandinavia Property Fund har 700 miljoner kronor kvar att köpa för, fokus är Norge och Sverige.

– Det kommer inom kort att komma nya fonder som ska förvärva i fastigheter i Norge och Sverige, säger Boge utan att berätta hur mycket kapital som håller på att resas.

Fastighetsvärlden Idag 2015-02-04

MER stenafastigheter.se

Comments are closed