Content page
FV direktrapporterar: Göran Persson på scen hos DTZ | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

FV direktrapporterar: Göran Persson på scen hos DTZ

Texten uppdateras löpande.

FV direktrapporterar. DTZ arrangerar under fredagsmorgonen ett frukostseminarium där tidigare statsminister Göran Persson är huvudtalare. Fastighetsvärlden är på plats och kommer främst att direktrapportera från när Persson intar scenen 09.20. Men det finns gott om intressanta talare på den intensiva agendan.

VD Agneta Jacobsson hälsar välkommen till seminariet och till Waterfront, konferensanläggningen i centrala Stockholm. Det är fullsatt och det är Dag Klerfelt som är moderator.

Först ut på programmet var Hans Vrensen och Nigel Almond från researchavdelningen vid DTZ i London som tittar in i framtiden. De hyllade förutsättningarna på den amerikanska fastighetsmarknaden. När de listade de 10 storstäder med bäst förutsättningar var åtta orter amerikanska, ingen var asiatisk och enbart två europeiska (London och Madrid). Bäst förutsättningar har kontorsfastigheter.

Lite längre fram och när det gäller endast Europa och 2017 hamnar Stockholm på plats 8 och 14 när det gäller retail respektive kontor. Stockholm hamnar alltså i de nedre nivåerna i jämförelsen av de städer som DTZ valt ut. London och Madrids kontorsmarknader hyllas. Retailfastigheter i London och Paris hamnar längst ner i botten och anses övervärderade. Den enda marknad i Norden som duon pekar ut som överprissatt är kontorsmarknaden och den som pekas ut som underprissatt i Sverige är industrifastigheter i Göteborgsområdet. Övriga marknader i Sveriges anses rimligt prissätta.

Därefter var det dags för Helena Haraldsson, makroanalytiker vid Carnegie Bank, att inta scenen. Hon konstaterade bland annat att tre av de fyra ”PIGS-länderna” inom kort har val, vilket i första hand kan påverkan euron och inte räntorna. På den vanliga frågan ”Blir Europa ett nytt Japan?”, svarade Haraldsson.

– Jag skulle inte svara ”nej” på det. Men det finns även betydande skillnader mellan Japan och Europa. VI har på flera sätt haft en bättre utveckling än vad Japan haft. Men det finns en risk för en liknande stagnation. Vi måste se till att göra allt rätt.

På plussidan på den ekonomiska himlen nämnde hon att USA är starkt, stark dollar, lågt oljepris och mycket likviditet. På minussidan nämnde hon USA som ensamt draglok, långt börsrally, val i Europa och att Kina mattas.

Hon avslutade med en specialframtagen graf mellan räntor och fastighetsaktier som utlovade guld och gröna skogar för fastigheter det kommande året.

På en frågestund om vad hon personligen skulle investera i om hon tvingades välja ett tillgångsslag så svarade hon ”skog” – vilket gillades av den följande talaren.

Nästan fullsatt hos DTZ på Waterfront.
Nästan fullsatt hos DTZ på Waterfront.
Utblick. Sverige jämförs med omvärlden.
Utblick. Sverige jämförs med omvärlden.
Helena Haraldsson från Carnegie Bank.
Helena Haraldsson från Carnegie Bank.

MER stenafastigheter.se

Comments are closed