Content page
SVT: ”VD:ns son fick köpa till reapris” | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

SVT: ”VD:ns son fick köpa till reapris”

Mindre fastighet i Sundsvall såld 2010. I en stor affär sommaren 2007 mellan Norrporten och Norrvidden bytte fastigheter för 720 miljoner bytte ägare. Affären styrdes upp av Norrportens dåvarande VD, Anders Wiklander och den numera avlidne jämtländske fastighetsmiljardären Maths O Sundqvist.

SVT:s Uppdrag Granskning har tidigare gjort avslöjande reportage om Norrporten och främst bolagets tidigare VD Anders Wiklander, läs mer här samt i länkarna nedan.

Nu är det SVT Mittnytt som berättar att det i den stora affären om 720 miljoner fanns en ”hemlig uppgörelse”, om att sälja vidare en mindre fastighet i det stora fastighetspaketet till en tredje part. Mittnytt har tre oberoende källor som berättar om en på förhand uppgjord affär gömd inne i den stora fastighetsaffären som resulterade i att en fastighet såldes för halva priset.

Den mindre fastigheten köptes av det bolag som driver Nöjeshallen i Sundsvall, Probona. Där finns enligt Mittnytt Anders Wiklanders son med som delägare.

Den aktuella fastigheten såldes för 6,7 miljoner. En värderare som SVT anlitat bedömer värdet till 12 miljoner.

– Jag har haft tillgång till mycket material så jag känner mig säker, men i mitt värderingsutlåtande finns det en felmarginal på plus minus en miljon kronor, säger Malin Åhman, auktoriserad fastighetsvärderaren i Sundsvallsområdet och som anlitas av banker, försäkringsbolag och myndigheter.

Norrporten hävdar att man inte haft några synpunkter på priset, men för Malin Åhman är bilden tydlig.

– Ja man kan konstatera att den som köpte fastigheten gjorde ett rejält klipp, säger hon till Mittnytt.

Affären fullföljdes 2010.

Mittnytt har varit i kontakt med såväl Anders Wiklander som ägarna till Nöjeshallen. De har getts upprepade möjligheter att kommentera affären men har avböjt.

Fastighetsvärlden kan lägga till att köparen var hyresgäst  när affären ägde rum, vilket gav köparen en bra position. För säljaren kunde det handla om att sälja en fullt uthyrd fastighet eller en tomställd om hyresgästen valde att lämna – vilket påverkar prisbilden något.

Norrporten ägs av AP2 och AP6. Efter Uppdrag Gransknings avslöjande slutade VD Anders Wiklander och bolaget har idag till stora delar en ny styrelse och ledning.

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-13

 

 

 

 

MER stenafastigheter.se

Comments are closed