Content page
Hemfosa och Hemsö i bytesaffär för 4,4 miljarder | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Hemfosa och Hemsö i bytesaffär för 4,4 miljarder

Stor strategisk bytesaffär – Två välkända fastigheter ingår. Hemsö genomför en stora affär med Hemfosa. Affären innebär att Hemsö köper Life Sciencefastigheten Novum i Huddinge (fastigheten Medicinaren 19) för drygt 1,1 miljarder och samtidigt avyttrar 60 samhällsfastigheter till ett sammanlagt värde om närmare 3,3 miljarder till Hemfosa. Det är årets hittills näst största affär (se topplista här, uppdateras löpande).

Catella Corporate Finance och Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till Hemsö vid affären. Savills agerade rådgivare till Hemsö i samband med förvärvet av Novum i Huddinge.

Den fastighet Hemsö förvärvar, för ett underliggande värde om 1.130 miljoner kronor, ligger i direkt anslutning till Hemsös och SveaNors miljardsatsning Technology for Health i Huddinge. Förvärvet stärker än mer Hemsös satsning på fastigheter för vård, forskning och utbildning.

– Förvärvet av Novum är strategiskt viktigt samtidigt som avyttringarna skapar förutsättningar för en effektivare förvaltning säger Hemsös VD Per Berggren.

Efter affärens genomförande uppgår Hemsös fastighetsportfölj till 24 miljarder.

De fastigheter Hemfosa förvärvar ligger till större delen i Stockholmsområdet (2 st), Härnösand (37 st), Sundsvall (3st), Umeå (4st), Karlskrona (2st), Finspång (4st), Mariestad (2st), Uppsala (2st) samt i  Malmö och Eksjö. Fastigheterna har ett underliggande fastighetsvärde om 3.266 miljoner kronor. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 275 000 kvm.

De tio ytmässigt största fastigheterna som Hemfosa förvärvar från Hemsö, enligt Fastighetsvärldens sammanställning:

  • Karlskrona 3:3, Karlskrona (skola) 30.876 kvm
  • Inspektorn 11, Härnösand (skola) 24.087 kvm
  • Bremen 3, Stockholm (rättsväsende) 21.168 kvm
  • Fastlandet 2:84, Härnösand (skola) 12.367 kvm
  • Solen 15, Härnösand (skola) 10.869 kvm
  • Geresta 1, Härnösand (skola) 10.392 kvm
  • Östermalm 1:12, Finspång (äldreboende) 8.510 kvm
  • Ullervad 14:19, Mariestad (äldreboende) 7.315 kvm
  • von Conow 57, Malmö (rättsvästende) 6.910 kvm
  • Nannylund 1, Eksjö (polishus) 6.222 kvm

Hyresgästerna är till övervägande del kommunala verksamheter som äldreboenden, skolor och vårdinrättningar. Men även Polismyndigheten och Domstolsverket finns på hyresgästlistan. Uthyrningsgraden uppgår till 98 procent och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten uppgår till 9,0 år, beräknat från kommande årsskifte.

Den mest välkända fastigheten i beståndet är Bremen 3 på Tegeluddsvägen på Gärdet, nära Värtahamnen, i Stockholm som innehåller 21.000 kvm lokaler och där är Förvaltningsrätten i Stockholm hyresgäst. Hemsö köpte den fastigheten så sent som i somras från Niam i en paketaffär om fyra hus.

– Förvärvet är ett viktigt steg i Hemfosas strategi för tillväxt och fokusering på området samhällsfastigheter, säger Hemfosas VD Jens Engwall.

Fastigheten Medicinaren 19 i Huddinge, som förvärvas av Hemsö, värderades till 623 miljoner när Hemfosa ropade in den på stora Landic VII-auktionen som hölls i oktober 2010. Hemfosa har därefter investerat cirka 80 miljoner i fastigheten.

Det var Hemsö som strax efter årsskiftet tog initiativet till affären genom att uppvakta Hemfosa om Medicinaren. Affären tog sedan fart under sommaren när Hemfosa i sin tur visade intresse för fastigheten Bremen 3 i Stockholm. Därefter har affären växt ytterligare.

Hemfosas duo Jens Engwall och Lars Thagesson har tidigare, under tiden vid Kungsleden, varit ägare till merparten av det bestånd som förvärvas. Duon har tidigare både köpt och sålt flertalet av kåkarna.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

Fastigheten med Novum i Huddinge.
Fastigheten med Novum i Huddinge.

 

 

MER stenafastigheter.se

Comments are closed