Content page
50 Mäktigaste 2014: 26-50 | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 26–50 allt eftersom nedräkningen fortlöper. Under första veckan redovisar vi fem placeringar varje vardag – alltid klockan 11.11. Platserna 11-25 redovisas vecka 44 och topp-10 under vecka 45.

Plats 41

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Peter LeimdörferPeter Leimdörfer,
Leimdörfer

Han är en av grundarna till det specialiserade rådgivningsbolaget som bär hans namn. Håller till högst upp i Femte Hötorgsskrapan. Efter studierna vid Handelshögskolan har han arbetet vid UBS Geneve som valutahandlare, som kapitalförvaltare vid Citibank i New York och suttit i ledningsgruppen vid Enskilda Securities. Peter Leimdörfer är en av de stora delägarna som samlar sitt ägande i nya Brunswick Real Estate där han är VD. Han är även aktiv i den svenska ”kinafonden” White Peak Real Estate. Konsultbolaget har varit säljrådgivare vid tre av de fem största transaktioner som hittills ägt rum i år. (36)

Plats 42

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Oscar EngelbertOscar Engelbert,
Oscar Properties

Med gott självförtroende har Oscar Engelbert gått in i allt större fastighetsprojekt de senaste åren. Verksamheten som bär hans namn, Oscar Properties, startades under 2004 och har sedan dess har ett tiotal konverteringsprojekt genomförts. Framåt är siktet inställt även på ren nyproduktion av unika och attraktiva bostäder. Gasklockan och Tors torn (Helix och Innovationen) är kanske de mest uppmärksammade framtida projekten tillsammans med Sandhamnsgatan 79. Gemensamt är att internationella stjärnarkitekter hållit i pennan. Många projekt har tidigare genomförts genom att andra delägare funnits med. Nu när verksamheten skalas upp har bolaget även tagit in kapital via börsen, därmed har han även blivit mer publik även som person. Oscar Engelbert är fortfarande den största aktieägaren i bolaget med omkring 56 procent av kapitalet och något mer av rösterna. (NY)

Plats 43

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Leif AnderssonLeif Andersson,
Areim

Har de senaste åren släppt fram flera andra medarbetare att sköta mycket av den operativa verksamheten i Areim, som han bildade 2003. Förra året hamnade han precis utanför topp-50 på den här listan. Förra hösten satte företaget upp sin andra fond upp och sedan dess har flera stora affärer gjorts. Bland annat förvärvades det välkända Trygg-Hansahuset vid årsskiftet och nyligen slog man till och förvärvade Hansacompagiet i Malmö. Andersson var en av de första som satsade på att bygga upp ett bra internationellt kontaktnät, och har genom det dragit hit substansiella belopp för investeringar i svenska fastigheter. Areim lanserade nyligen dotterbolaget Infranode som är en plattform för långsiktiga investeringar i infrastrukturprojekt. (NY)

Datscha lanserar information om hyresgäster

Plats 44

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Lena BobergLena Boberg,
Ica Fastigheter

Efter att de senaste tre åren hamnat utanför listan så slår sig Lena Boberg i år in på listan. Det var i samband med att hon tog över som VD på Ica Fastigheter 2010 (där hon tidigare jobbade som CFO) och efterträdde Bo Liffner som nomineringsjuryn placerade henne på valbar plats i omröstningen över branschens 50 mäktigaste. Boberg kom till Ica Fastigheter 2007 efter att tidigare varit CFO vid Skandrenting. Ica Fastigheter har den senaste tiden sålt hus för hela 1,5 miljarder kronor. Fastigheterna har alla sålts till Ancore, ett bolag som Ica Fastigheter äger tillsammans med Alecta. Nu väntar försäljning av husen i Norge. Boberg ingår i Ica:s koncernledning. (NY)

Plats 45

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Lars ThagessonLars Thagesson,
Hemfosa

Operativ chef vid bolaget som i mars framgångsrikt placerades på börsen. Äger över en miljon aktier i bolaget. Allmänt känd som ”Handelsresande i fastigheter”. Har tillbringat tusentals mil bakom ratten för att spana in hus – ibland har det till och med gått väl snabbt. Innan han anslöt till det då nystartade Hemfosa var Thagesson vice VD vid Kungsleden. Hade sin högsta placering på ”Mäktigaste-listan” 2011 när han röstades fram till 17:e plats. Då kändes mycket som en tvåmansshow med duon Engwall och Thagesson vid spakarna. Nu finns en handfull medarbetare som är inriktade på transaktioner. Född i Hudiksvall och uppväxt i Lidköping. (37)

Plats 46

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Tom LindahlTom Lindahl,
JLL Tenzing

Grundare och VD för Tenzing som under drygt fem år byggt upp en solid position som en av de ledande transaktionsrådgivarna i Sverige. Lindahls position på den här listan har dock dalat kontinuerligt, kanske en effekt av att han mer arbetat med kontaktskapande på den internationella marknaden och inte synts så mycket runt de många affärer företaget varit delaktigt i. I år har företaget och Lindahl inte enbart väckt uppmärksamhet genom de transaktioner de varit med om att genomföra utan också genom att de sålt sitt företag. Det är den internationella jätten JLL som förvärvat och som därigenom gör en storsatsning på Sverige. (43)

Datscha lanserar information om hyresgäster

Plats 47

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - P-G PerssonP-G Persson,
Platzer

Tog Platzer till börsen i slutet av förra året och hade dessförinnan förvärvat flera stora fastigheter, däribland kontorshuset Tennet av Skanska. Nyligen var bolaget åter ute på ny förvärvsräd och köpte kontorshus från Wallenstam för 700 miljoner kronor. Under P-G Perssons ledning har bolaget växt från att vara en spelare i marginalen till att bli en stor aktör lokalt i Göteborg. Bolaget är inne i en process att renodla beståndet till Göteborgs centrala delar och till Gårda. Persson har en bakgrund på Skanska och Coor och blev VD för Platzer 2008. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare. (50)

Plats 48

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Louise LindhLouise Lindh,
Lundbergs

Den tredje generationen inom Lundbergs. Efter sex år som vice VD och fyra år som regionchef, för region Stockholm, har hon bidragit till att föryngra bolaget och hon vill göra det mer attraktivt. Hon är född i Sverige, uppväxt i Schweiz och har jobbat två år på KPMG innan hon hamnade på familjebolaget 2005. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg. Bolagets kontor på Blasieholmen har idag fri utsikt mot Nybroviken och Strandvägen, men den blir hon av med när det nya Nobelhuset byggs. Ny på listan och hon har en massa placeringar kvar att klättra för att nå ikapp sin far, Fredrik Lundberg. (NY)

Plats 49

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Karolin ForslingKarolin Forsling,
AMF Fastigheter

Få tar sig in på den här listan utan att vara VD, eller ha ett stort privat ägande av fastigheter. Men Forsling gör det och det är säkert en effekt av att hon varit drivande i det stora utvecklingsprojektet Mood för AMF Fastigheter och nu i år utsetts till chef för bolagets nya avdelning Stadsutveckling och marknad. Därmed hanterar hon bland annat en av citys största förnyelseprojekt, Galleriankvarteret. Det samt flera andra förnyelseprojekt kommer att innebära investeringar för miljardbelopp kommande år. Utveckling av handelslägen har hon arbetat med i nära 20 år.  De senaste sju åren som retailchef på AMF Fastigheter och innan dess bland annat hos Atrium Ljungberg där hon var med om att ta fram Sickla Köpkvarter. I oktober 2013 utsågs Forsling till en av världens mest innovativa stadsutvecklare av UBM Future Cities (UBM är ett internationellt mediaföretag). (NY)

Datscha lanserar information om hyresgäster

Plats 50

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Per-Arne RudbergPer-Arne Rudbert,
Humlegården

Har förvånansvärt hamnat utanför listan i två år i rad och lyckas med några rösters marginal åter ta sin in på 50-listan. Vann 2011 dragkampen om Swedbanks nya huvudkontor och till en fastighet som överraskade i stort sett alla. Nu är bankfolket inflyttat i Sundbyberg och Rudbert smider planer för granntomterna. Han har studerat vid handelshögskolan och vid Harvard Business School. Blev VD för Humlegården 1999. Vad få känner till är att Rudbert var ekonomidirektör vid Pripps Bryggerier 1988 till 1992. (NY)

MER stenafastigheter.se

Comments are closed