Content page
Nordier gör om i toppen | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Nordier gör om i toppen

Eneskjöld: ” Jag ska lägga mer tid på affärsutveckling”. Andreas Eneskjöld lämnar VD-stolen i Nordier Property Group och blir istället styrelseordförande. Ny VD blir Mikael Wilton som är en av bolagets tre grundare.

– Jag ska lägga mer tid på affärsutveckling. Vi har några intressanta idéer som vi tittar på just nu. Det skulle kunna vara förvaltning eller något annat. Men vi ska inte starta något bara för att bygga omsättning, säger Andreas Eneskjöld till Fastighetsvärlden.

Nordier har haft ett händelserikt år. Rådgivningsbolaget har expanderat, flyttat till nya lokaler (tvärs över Norrmalmstorg) och varit rådgivare i årets hittills största transaktion.

Mikael Wilton har tidigare varit ansvarig för ett av bolagets båda ben, Nordier Property Advisors, och den tjänsten har han kvar. VD för det andra dotterbolaget, Nordier Uthyrning & Utveckling är Magnus Hammar.

Nordier har nu 22 anställda varav 8 är partner. Eneskjöld är tillsammans med ABG Sundal Collier är majoritetsägare. Bolaget omsatte ifjol 35 miljoner kronor.

– Bolaget går bra. Vi har delat ut pengar varje år. Vi är bra på att hålla nere kostnaderna och att arbeta strukturerat med försäljning i kombination med hög kvalitet utan konstigheter. Vi lägger inte så mycket tid på att ”vara fina”. Vår vardag kretsar kring affären – inget annat, säger Eneskjöld.

Nordier skapade 2008 av trion Andreas Eneskjöld, Mikael Wilton och Fredrik Widehov (som sedan 2011 driver eget bolag). Starten skedde då marknaden var som svartast.

– Det var ungefär samtidigt som Lehman Brothers kraschade. Vi visste att vi hade en tuff marknad framför oss, men kanske inte så tuff som den faktiskt blev. Så här i efterhand kan jag dock konstatera att det var ett bra tillfälle att dra igång. Vi har fått med oss en överlevnadsinstinkt.

Eneskjöld uppger att bolaget har en ”hit rate” på ungefär 85-90 procent.

– Vi väljer noggrant vilka uppdrag vi ska ta. Ungefär 70 procent har varit utanför Stockholm och det tycker jag är en bra nivå. Det finns fantastiskt mycket affärer att göra runtom i Sverige vilket fler och fler investerare upptäcker.

På transaktionssidan finns rådgivningsbolaget nästan uteslutande på säljsidan men vid två stora affärer under de senaste åren har bolaget hjälpt en köpande part, det har handlat om D Carnegies stora köp från Obligo samt Starwoods förvärv från KF Fastigheter.

– Det har handlat om stora affärer. Historiskt har vi annars alltid funnits på säljsidan. Men det är kul att hjälpa utländska aktörer in på den svenska marknaden.

Nordier har i dag två kontor, det vid Norrmalmstorg i Stockholm och ett i Malmö med två anställda.

– Vi tittar gärna på nya orter och har varit nära vid några tillfällen. Men det handlar väldigt mycket om att hitta rätt person med rätt attityd. Vi upplever generellt ett starkt momentum just nu och söker efter flera nya medarbetare och kommer sannolikt landa några rekryteringar under hösten.

Angående att svenska rådgivningsbolag säljs till globala aktörer säger Andreas Eneskjöld:

– Under de senaste tre åren har vi fått några propåer från utländska aktörer, men så mycket mer kan jag inte kommentera.

Fastighetsvärlden Idag 2014-09-26

MER stenafastigheter.se

Comments are closed