Content page
Marks & Spencer tvekar kring Sverige | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Marks & Spencer tvekar kring Sverige

Misslyckades hitta lokal för flaggskeppsbutik i Stockholms city. Den 9 oktober öppnar den första av tre Marks & Spencer-butiker i Finland, i Sokos-varuhuset i Helsingfors om 2.950 kvm. Totalt finns det planer för sju butiker i Finland. I Norge öppnar den första butiken i Oslo den 20 november, i Steen & Ström-magasinet i Oslo. Pocos Retail AS, som har de norska franchiserättigheterna, planerar för totalt åtta butiker i en handfull städer.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden började Marks & Spencer hårdgranska den svenska marknaden, i synnerhet Stockholm, för två-tre år sedan. Den brittiska varuhuskedjan var då på jakt efter en handfull lokaler på mellan 1.200 och 2.000 kvm.

I första hand ville man lansera sitt matkoncept. Även Göteborg och Malmö var aktuellt. Dessutom ville man komma åt 3.000–4.000 kvm butikslokaler i Stockholms city för en rejäl flaggskeppsbutik i bästa läge, men kedjan misslyckades och under det senaste året har Marks & Spencer klivit ett steg tillbaka och istället börjat spana på Finland och Norge. I Sverige lever intresset främst för en etablering i två köpcentrum, båda norr om Stockholms city.

Marks & Spencer finns i 57 länder och har närmare 500 butiker utomlands, men i flera fall handlar det om mindre butiker på exempelvis flygplatser. Kedjan har nästan 800 affärer i Storbritannien.

Marks & Spencer hade en butik i Helsingfors (i Stockmann) under perioden 1999–2001 men den lades ner på grund av dålig lönsamhet. Finland var ett av en handfull länder i Europa som kedjan då tvingade dra sig tillbaka från.

Nu pågår en kraftig offensiv och jakt på lokaler i främst Frankrike, Spanien och Italien, många med den klassiska mixen av mat och kläder. 2011 slog M&S upp ett varuhus på Champs-Élysées som en markering för att man visade allvar.

Tidigare under 2014berättade VD Marc Bolland att man planerade för 250 nya varuhus utomlands, utan att specificera länder eller tidsperiod. Expansionen gäller till stor del även Kina, Indien, Ryssland och flera länder i Mellanöstern.

På hemmaplan har kedjan visat sviktande försäljning inom kläder och inredning.

Fastighetsvärlden Idag         2014-09-19

MER stenafastigheter.se

Comments are closed