Content page
Grönt ljus – men lång väg kvar i Haparanda | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Grönt ljus – men lång väg kvar i Haparanda

Satsar på 32.000 kvm shoppingytor. Samhällsbyggnadsnämnden i Haparanda har beviljat bygglovet för Barents Center, det stora gränsprojektet som under olika namn planerats under en längre tid.

”Aldrig tidigare i Sverige har en anläggning skapats med ett sådant innehåll som Barents Center”, står det i ett meddelande från rådgivningsbolaget Concent.

Projektet omfattar 100.000 kvm och innehåller shopping center (32.000 kvm) , hotell, multiarena, gymnasieskola, kontor, bio och innovationscenter.

– Dessa välintegrerade delar kommer att förstärka HaparandaTornio som självklar destination för besökare från Sverige och Finland såväl som shoppingturister från Norge och Ryssland, säger David Lehto, projektansvarig på Concent.

Concent beräknar att byggstarten sker under hösten 2014. Huvudansvarig arkitekt är Wester + Elsner.

Hur mycket, eller om några av shoppingytorna, är uthyrda är för Fastighetsvärlden okänt.

– Vi går inte ut med någon siffra vad gäller uthyrningsgraden ännu.
Hyresgäster kommer vi eller den framtida ägaren av shoppingdelen presentera under byggnationstiden och fram till invigning, skriver David Lehto i ett mejl till Fastighetsvärlden.
Kurt Rosendahl, samhällsbyggnadsnämndens ordförande:
– Det är nog det största byggprojekt som någonsin beviljats bygglov i Haparanda. Gigantiskt i våra mått mätt, sa Rosendahlefter måndagens beslut.

Under tre års tid har initiativtagarna till projektet Barents Center, IQuity AB inom Avalanche Capital koncernen, arbetat med en idé som nu övergår till att bli verklighet. Projektet sammanbinder Haparanda och Torneå över nationsgränsen mellan Finland och Sverige . För förverkligandet av Barents Center har Concent AB fått i uppdrag, av IQuity AB att svara för projekteringsledning och strategisk rådgivning i samband med genomförandet.

Bygglovet avser nybyggnad av stadsdelscentrum i Kv. Patan Samt del av Haparanda 29:31. Handelsplatsen beräknas få cirka 70 butiker, serveringar och servicefunktioner. Butikerna ska enligt idén finnas i två plan. På det andra planet blandas butiker och serveringar, med entréer till skola och arena. Härifrån nås även biosalongerna på plan 3 samt kontoren på plan 4 och 5. Haparandas nya gymnasieskola, på plan 3 ovanför handelsplatsens södra del, ses som en viktig del av Barents Center. 25-åriga hyresavtal har diskuterats med kommunen.

Barents Center ligger i omedelbar närhet till Haparanda/ Tornios nya Resecentrum.

I december 2013 tecknade Nordic Choice Hotels kontrakt för hotellet. Med sina 20 våningar blir hotellet Haparandas högsta byggnad. Hotellet som ska invigas i september 2016 får 208 rum, en restaurang på ca 1.000 kvm med fokus på lokala råvaror och den fantastiska matkultur som regionen bjuder på men med inslag från övriga världen. I byggnaden kommer också en konferensavdelning på 1.400 kvm. Hotellet ska krönas med ett spa på 2200 kvadratmeter fördelade på byggnadens tre översta våningsplan.

– Haparanda har blivit den stora handelsplatsen i Barentsområdet och intresset ökar inte minst från Ryssland och Norge. Det är en utveckling som jag gillar och det har därför varit självklart för mig att etablera ett Quality Hotel i Haparanda, sade Petter Stordalen, ägare och styrelseordförande för Nordic Choice Hotels, i samband med att kontraktet presenterades.

Även hotellbyggnaden är ritad av arkitektbyrån Wester+Elsner och för betraktaren ska det slående intrycket bli ”den kramande byggnaden”. Inspirationen när hotellet ritades var från den nära relationen som finns mellan Haparanda och Tornio. Två städer, två länder men ett hjärta. Se bild nedan.

Ikea öppnade i Haparanda 2006. Därefter har Ikano uppfört volymhandel i närheten.

Fastighetsvärlden Idag 2014-09-10
Den tänkta multiarenan. Illustration: Wester+Elsner.
Den tänkta multiarenan. Arenan ska ta 1.500 sittande och 1.000 åskådare vid hockey. Vid konserter kan 3.500–4.000 publikplatser uppnås. Illustration: Wester+Elsner.
BARENTS CENTER

 

Två länder som kramar varandra på gränsen... Illustration: Wester+Elsner.
Två länder som kramar varandra på gränsen… Illustration: Wester+Elsner.

 

Hotellet. Illustration: Wester+Elsner.
Hotellet. Illustration: Wester+Elsner.

 

MER stenafastigheter.se

Comments are closed