Content page
18 mikrolägen ska lyfta Kungsleden till 25–30 mdr | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

18 mikrolägen ska lyfta Kungsleden till 25–30 mdr

Satsar mer på kvalitet – Söker hus med hyrespotential. Kungsleden har lokaliserat 18 mikrolägen runt om i landet där man vill stärka sin position. I dagsläget har bolaget bara en handfull sådana områden, varav Danderyd är ett och där ingick ett stort bestånd i förvärvet från GE.

– Vi vill bygga kluster i attraktiva områden där det finns hyrespotential och det handlar om områden där vi kan bli den största fastighetsägaren, säger VD Biljana Pehrsson utan att vilja avslöja vilka områden det rör sig om.

Hon berättar att de 18 mikroområdena finns i ungefär tio kommuner. 4–5 av områdena finns i Stockholms län. Bolaget har idag klistrade områden i Västerås, Högsbo i Göteborg och Norra Hamnen i Malmö. Därmed blir Kungsleden mer likt konkurrenterna Castellum och Klövern.

Den planerade nyemission om 1,5 miljarder kronor, som Fastighetsvärlden berättade om i fredags, ger bolaget utrymme att växa till ett fastighetsbestånd som är värt 25 miljarder kronor. Värdet idag är cirka 20 miljarder. På längre sikt vill bolaget nå 30 miljarder.

Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson.

– Det är svårt att vara en skarp köpare om man inte har pengar tillgängliga. Vi vill vara redo, säger Pehrsson och berättar att man identifierat några lämpliga affärer men hon säger att man inte hunnit särskilt långt i någon process.

Pehrsson avslöjar även att hon flera gånger från GE Capital Real Estate fått höra att man inte gav det högsta budet i GE-försäljningen (Kungsleden betalade 5,5 miljarder). Bolaget fick köpa för att man var redo att göra affär. Att bolaget fick köpa var en kombination av attraktivt bud och genomförandekapacitet

Kungsleden siktar på förvärv där direktavkastningen överstiger 7 procent, vilket är i nivå med GE-förvärvet. Historiskt har bolaget ofta legat på 7,5–8,5 procent.

Bolaget har under några år kraftigt fokuserat sitt bestånd till färre lokala marknader. 2011 fanns beståndet i 145 kommuner. När de norrländska husen, som sålts till NP3, frånträtts är antalet kommuner nere i 95.

– Vårt mål är 70 kommuner. Men det handlar om få fastigheter i dessa kommuner, i flera bara en. Vi arbetar aktivt med försäljningar i dessa orter.

Biljana Pehrsson berättat att Kungsleden framöver kommer att satsa mer på projektutveckling. I år är den pengen ungefär en kvarts miljard kronor.

– Om tre år hoppas jag vi kan driva projekt för en miljard kronor årligen, säger Pehrsson och konstaterar att det är ”ett bra momentum och mycket glädje inom bolaget”.

Fastighetsvärlden Idag 2014-08-18

MER stenafastigheter.se

Comments are closed