Content page
Hemfosa förlänger viktigt jätteavtal om 378 miljoner | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Hemfosa förlänger viktigt jätteavtal om 378 miljoner

Förlänger i 15 år med Haninge kommun. Hemfosa Fastigheter tecknar ett nytt hyresavtal med Haninge Kommun gällande kommunhuset i Haninge. Avtalet omfattar  cirka 22.000 kvm och gäller 15 år från 1 juli i år.

Det utgående hyresavtalet har en grundhyra på 25,6 miljoner per år (1.164 kr/kvm) och det nya får en grundhyra på 29 miljoner per år (1.318 kr/kvm).

Det medför en hyresökning på 13 procent, men Fastighetsvärlden kan berätta att både det utgående och det nya kontraktet är fyllda med rabatter. Till exempel har kommunen 2 miljoner i rabatt på det sista året i det utgående kontraktet så hyran är 23,6 miljoner. För det första året på det nya kontraktet är rabatten 6 miljoner, vilket ger en något lägre hyra än för föregående år men som även inkluderar skillnaden kring några parkeringsplatser. Därefter finns en rabattrappa där till exempel åren 2016–2022 ger en årlig rabatt på 4 miljoner och för perioden 2023-2027 på 2 miljoner, enligt uppgifter från Haninge kommun till Fastighetsvärlden. Därefter tar rabatterna slut. Alla hyresuppgifter gäller kallhyra. Det nya kontraktet avser samma ytor som i det tidigare.

Totalt rör det sig om 378 miljoner netto för kommunen i hyra under kontraktets löptid, vilket ger 1.145 kr/kvm i snitt.

Initialt övervägde Haninge kommun även idén att bygga ett nytt kommunhus om cirka 17.500 kvm, men det blev för dyrt. Kalkylen slutade på närmare en halv miljard kronor.

– Vi är glada över att kunna förlänga samarbetet med Haninge Kommun, en av våra största hyresgäster inom det prioriterade segmentet Samhällsfastigheter. Det långa avtalet ger oss goda möjligheter att ytterligare utveckla fastigheten för hyresgästens verksamhet, säger Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa.

Hemfosas bestånd i Haninge står för en proportionellt stor del av bolagets vakanser. Det är flera stora centralt belägna fastigheter som ingår i beståndet och Hemfosa arbetar med flera spår för att utveckla dessa.

Fastighetsvärlden Idag 2014-06-24

MER stenafastigheter.se

Comments are closed