Content page
Elnätsavgifterna ökar med 75 miljoner kronor | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Elnätsavgifterna ökar med 75 miljoner kronor

Elnätsavgifterna för lägenheter ökar i år med 2,4 procent, motsvarande 75 miljoner kronor. Det framgår av den årliga Nils Holgerssonundersökningen, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Under de senaste fem åren har elnätspriserna i kommunerna ökat med i genomsnitt cirka 25 procent, motsvarande nästan 500 kronor om året per lägenhet. I år ökar elnätsavgifterna i genomsnitt med 2,4 procent. Störst prisökning har Malung-Sälen med hela 44,3 procent.

Den statliga prisregleringen av elnätsavgiften tillåter för perioden 2012-2015 en genomsnittlig årlig real prishöjning på 2 procent för alla kundgrupper, men under de senaste tre åren har avgifterna för lägenheter i genomsnitt ökat med cirka 3 procent om året.

– Vår undersökning visar att prisregleringen är tandlös och att elnätsbolagen inte följer den. Det drabbar kunderna genom högre prisökningar än vad regleringen tillåter, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Energimarknadsinspektionen, Fastighetsägarna och ytterligare ett antal bostadsorganisationer har begärt att regeringen skärper prisregleringen av elnätsavgifterna. Nuvarande tillämpning tillåter för stora prishöjningar, vilket Nils Holgerssonundersökningen tydligt visar. Fastighetsägarna tillsammans med övriga organisationer som genomför Nils Holgerssonundersökningen anser att regeringen nu måste agera.

Kommuner med landets högsta elnätsavgift
1. Övertorneå, Övertorneå Energi & Kommunikation AB, 101,8 öre/kWh inkl. moms
1. Östra Göinge, Brittedals Elnät ek för, 101,8 öre/kWh inkl. moms
3-17.Eda, Forshaga, Grums, Gullspång, Hagfors, Hammarö, Hällefors, Kil, Laxå, Ljusnarsberg, Munkfors, Storfors, Sunne, Torsby, Vansbro, Fortum Distribution AB, 99,7 öre/kWh inkl. moms

Kommuner med landets lägsta elnätsavgift
1. Skövde, SkövdeNät AB, 42,5 öre/kWh inkl. moms
2. Borlänge, AB Borlänge Energi Elnät, 43,9 öre/kWh inkl. moms
3. Luleå, Luleå Energi Elnät AB, 47,0 öre/kWh inkl. moms
4. Bromölla, Bromölla Energi & Vatten AB, 48,4 öre/kWh inkl. moms
5. Eskilstuna, Eskilstuna Energi & Miljö Elnät AB, 48,8 öre/kWh inkl. moms
6. Umeå, Umeå Energi Elnät AB, 50,7 öre/kWh inkl. moms

Fakta om elnätsregleringen
Sverige har ungefär 180 elnätsföretag av olika storlek. Inom varje geografiskt område finns bara ett elnätsföretag. Eftersom det saknas konkurrens på elnätsmarknaden är priset reglerat. Den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen har till uppgift att granska att elnätsavgifterna är rimliga. 2012 infördes förhandsreglering av elnätsavgifterna. Det innebär att varje elnätsföretag har fått en ram för hur mycket de totalt får ta ut av sina kunder under åren 2012-2015. Intäktsramen är satt så att företaget ska få skälig täckning för sina kostnader och avkastning på det kapital som krävs för att driva verksamheten, samtidigt som kunderna ska ha långsiktigt stabila avgifter.

Läs mer på undersökningen på: www.nilsholgersson.nu

 

MER fastighetsagarna.se

Comments are closed