Content page
Vann dragkamp – köper 50.000 kvm för 2 miljarder | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Vann dragkamp – köper 50.000 kvm för 2 miljarder

3 bud på över 2 miljarder kronor. Stockholms stads skolfastighetsbolag SISAB köper Konradsbergs campus på Kungsholmen av Akademiska hus. Priset landade på 2.048 miljoner kronor kronor – dyraste skolfastigheten som sålt i Sverige någonsin. PwC var rågivare till säljaren Akademiska Hus.

Enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden fanns det tre bud som var över 2 miljarder kronor.

– Vi sålde till den som lämnade det högsta budet, säger, Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm till Fastighetsvärlden.

Enligt Wetterblad inkom ungefär tio indikativa bud. Enligt Fastighetsvärldens källor var det ”en rejäl prisuppgång” mellan de indikativa buden och slutbuden (andra budrundan) som några intressenter fick delta i. Det är inte känt vad Akademiska Hus hade för internvärdering men Fastighetsvärlden bedömer att priset är runt 20 procent över den nivån.

Fastigheten innehåller ungefär 50.000 kvm LOA utbildningslokaler som är uthyrda på långa kontrakt. Det handlar om Lärarhögskolans tidigare lokaler som Akademiska Hus fyllt med annan utbildningsverksamhet.

Fastighetsvärlden avslöjade i oktober 2013 att fastigheten var till salu och SISAB ville köpa, rubriken då löd ”Ny smällkaramell med långa hyreskontrakt till salu”. Priset nu överstiger kraftigt den bedömning Fastighetsvärlden gjorde då. I februari berättade vi att försäljningsprocessen var igång och att Pwc fått uppdraget.

Även MAQS advokatbyrå har varit rådgivare till Akademiska Hus. För SISAB har Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB varit juridisk rådgivare.

SISAB tillträder fastigheten den 9 oktober 2014.

Lokalerna på Konradsberg är uthyrda till Specialpedagogiska skolmyndigheten (4.400 kvm), Stockholms stad (27.000 kvm), Stockholms Montessoriskola (8.200 kvm och Manillaskolan (7.600 kvm). Det finns kontrakt för 48.000 kvm och hyresintäkterna är 105 miljoner kronor, vilket ger 2.180 kr/kvm. Kontrakten är långa, till mellan 2016 och 2027. BTA är på 60.000 kvm.

Konradsberg var ett av Sveriges första mentalsjukhus och uppfördes 1855–1871. Huvudbyggnaden uppfördes i en slottsliknande stil och fick snabbt smeknamnet ”Dårarnas slott”. De senast tillförda byggnaderna färdigställdes 2003.

SISAB är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Totalt förvaltar företaget 1,7 miljoner kvadratmeter, där mer än 100 000 personer vistas dagligen.

Sten Nordin.
Sten Nordin.

Sten Nordin (M), finansborgarråd, kommenterar SISABs förvärv:

– Kungsholmen växer kraftigt och därför är det strategiskt viktigt att staden får tillgång till och rådighet över Konradsbergs campus. I ett slag frigörs lokaler för förskola, skola och idrott, en förutsättning för att Mariebergsområdet ska kunna växa.

På Konradsberg skapas nu ett unikt skolcampus med plats för 3.000 elever i både kommunala och fristående skolor.

Lotta Edholm (FP), skolborgarråd:

– Det här ger oss möjligheten att skapa många nya skolplatser för både grund- och gymnasieelever på Kungsholmen, samlat i ett centralt beläget campus i en unik skolmiljö. Det säkerställer både behovet av fler utbildningsplatser i området de kommande åren och ger oss möjligheter att styra utvecklingen av campusområdet.

Fastighetsvärlden Idag 2014-06-12 

MER stenafastigheter.se

Comments are closed