Content page
AL redo investera hela 3 miljarder i Uppsala | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

AL redo investera hela 3 miljarder i Uppsala

Planerar för hela 120.000 kvm handel och kultur. Atrium Ljungberg vill, tillsammans med kommunen och andra aktörer, skapa en andra stadskärna för Uppsala kring Gränby Centrum och Gränby Köpstad. Tidigare har bolaget gjort mycket stora investeringar i Sickla i Nacka och i Mobilia i Malmö. Nu är bolaget redo att investera cirka 3 miljarder kronor i Gränby.

För Atrium Ljungbergs del ska det resultera i totalt hela 120.000 kvm LOA handelsyta och kultur som fördelas över 195 butiker och 8.300 kvm kaféer och restauranger.

Bolaget planerar att bygga ut det existerande köpcentrumet Gränby Centrum till 68.800 kvm LOA i tre etapper där den sista ska stå klar 2019. I närheten planerar Atrium Ljungberg även för 40.000 kvm BTA bostäder och 6.000 kvm BTA kontorslokaler och en mulitibiograf.

I Gränby Köpstad, som ännu inte är så exploaterad, planerar bolaget för handel om totalt 51.900 kvm LOA till år 2020.

Atrium Ljungbergs vision för  området är att skapa en förlängning av staden med allt vad det innebär i form av infrastruktur, social service, restaurangutbud och fritidsaktiviteter.

– Vi vill skapa en plats som lever under dygnets alla timmar. Därför handlar det nya Gränby lika mycket om bostäder, arbetsplatser och kultur som handel och kommersiella upplevelser, kommenterar Carl Strufve, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Mellan de båda anläggningarna planerar Uppsala kommun att bygga multiarenan Uppsala Arena som ska ha en publikkapacitet på 8.500 vid idrottsevenemang.

Avståndet mellan AL:s anläggningar är cirka 600 meter.

Uppsalaregionen växer med cirka 3.000 personer per år. Fram till år 2020 beräknas befolkningsökningen bli nio procent och den ökade köpkraften femton procent – cirka 2,3 miljarder kronor bara för Gränbys närmarknad. Gränby håller på att ta ny form som en de viktigaste och mest expansiva stadsdelarna i Uppsala.

Fredrik Ahlstedt (m), Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd:

- År 2050 räknar vi med att Uppsala har 350.000 invånare. Med de utmaningar det innebär är det viktigt att ha ansvarsfulla aktörer som Atrium Ljungberg som vill vara med och bygga staden. Det här är en del av vårt arbete att utveckla hela Uppsala.

Ankarhyresgäster i Gränby Centrum idag är Ica, Systembolaget, Clas Ohlson, H&M och Åhléns. Ankarhyresgäster i Gränby Köpstad är Citygross, Blomsterlandet och McDonalds.

Niras har varit rådgivare till Atrium Ljungberg i utredningsarbetet och Sweco har tagit fram skisser.

Atrium Ljungberg äger även två fastigheter i centrala Uppsala, Forumgallerian och Gamla Rådhuset.

Fastighetsvärlden Idag 2014-05-02

Så här planeras ”restaurangtorget” i Gränby Centrum se ut. Illustration: Sweco Architects AB.
Så här planeras ”restaurangtorget” i Gränby Centrum se ut. Illustration: Sweco Architects AB.
Visionsbild för Gränby Köpstaden. Illustration: Sweco Architects AB.
Visionsbild för Gränby Köpstaden. Illustration: Sweco Architects AB.
”Nya Gränby” kommer bland annat att innehålla en multibiograf. Illustration:  Sweco Architects AB.
”Nya Gränby” kommer bland annat att innehålla en multibiograf. Illustration: Sweco Architects AB.
Atrium Ljungberg ska bland annat bygga 40.000 kvm bostäder i området. Det är många aktörer som ska tillföra bostäder i området, bland annat Rikshem. Illustration:  Sweco Architects AB.
Atrium Ljungberg ska bland annat bygga 40.000 kvm bostäder i området. Det är många aktörer som ska tillföra bostäder i området, bland annat Rikshem. Illustration: Sweco Architects AB.

 

MER stenafastigheter.se

Comments are closed