Content page
Wingårdhs vann tävlingen om centralt kvarter i Örebro | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Wingårdhs vann tävlingen om centralt kvarter i Örebro

Wingårdhs Arkitektkontor vann. På tisdagen presenterades det vinnande förslaget ”Kulturkluster” i Örebro som visar hur en ny byggnad 
kan bidra till att skapa Örebros kulturkvarter intill Konserthuset. Den nya byggnaden ska kunna inrymma Kulturskolan, Stadsbiblioteket, en multiscen, restaurang och bostäder.

Första steget i utvecklingen av Konserthuset och ett anslutande kulturkvarter är den aktuella ombyggnaden av Konserthuset. Utifrån en prekvalificering där vissa krav ställdes, valde Örebro kommun ut tre av Nordens främsta arkitektkontor att delta i en projekttävling om Kulturkvarterets utformning. På tisdagen presenterades det vinnande förslaget Kulturkluster från Wingårdhs Arkitektkontor, som en enig jury ställt sig bakom.

Det vinnande förslaget innehåller 17.050 kvm BTA, varav 2.210 kvm BTA bostäder. Det var ytmässigt det minsta av de tre förslagen. Juryn konstaterar att kvadratmeterpriset är ganska lika för de tre förslagen och det nu valda blir därmed det billigaste.

– Jag tycker det vinnande förslaget ger området ett rejält lyft. Det känns fräscht och modernt, men har samtidigt ett innehåll som kommer ge örebroarna fler möjligheter till upplevelser och aktivitet, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Juryn ger också synpunkter på hur förslaget behöver omarbetas och förbättras på vissa punkter. Förslaget är en del i utredningen och visar att ett kulturkvarter är möjligt att skapa som inrymmer lokaler för Kulturskolan, Stadsbiblioteket, en multiscen, restaurang och bostäder. Nu överlämnas förslaget till kommunstyrelse och kommunfullmäktige för fortsatt beredning och beslut.

– Som ansvarig för jurygruppens arbete kan jag med glädje konstatera att det är en helt enig jury bakom valet av Kulturkluster som det vinnande förslaget. Kulturkluster uppfyller kraven som ställs i
tävlingsprogrammet och har därmed visat på goda möjligheter att förverkliga idén om ett nytt och spännande kulturkvarter, säger juryns ordförande Christer Wilén.

Följande arkitektfirmor tävlade om uppdraget:

  • Wingårdh arkitektkontor AB / Combine arkitekter AB
  • AART Architects AB / Sweco
  • Tham & Videgård Arkitekter / Kragh & Berglund

Fastighetsvärlden Idag 2013-04-22

MER stenafastigheter.se

Comments are closed