Content page
Hemfosa inringt på börsen – kursen upp 4,8 procent | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Hemfosa inringt på börsen – kursen upp 4,8 procent

Största på 7 år – se video nedan. Den 13 mars 2013 klockan 08.00, på Mipims andra dag, avslöjade det dagliga nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag att några av Hemfosas ägare ville placera Hemfosa på börsen. Några minuter senare var Hemfosas VD Jens Engwall nedringd av rådgivare som ville hjälpa till med en eventuell notering.

Idag klockan 09.00, ungefär ett år senare, var det dags för Hemfosa att noteras vid Nasdaq OMX. Fastighetsvärlden är på plats och rapporterar kring när bolaget rings in på börsen och den inledande  handeln. Hemfosa handlas under kortnamnet ”HEMF”. Stora delar av av personalen från Hemfosas huvudkontor är på plats på Stockholmsbörsens lokaler ute i Frihamnen.

Inför Jens Engwalls ringning i börsklockan konstaterades att han gjort det en gång tidigare (med Kungsleden), men vid det tillfället var det i gamla börshuset i Gamla Stan.

Priset inför noteringen  fastställdes till 93 kr per aktie och när handeln nu börjat så började den med ett glädjeskutt kring 99–99,50 men samlade sig snabbt i spannet 97,50-98 kr per aktie efter 10-15 minuter. Det är mycket småposter som omsätts. 09.20 hade omkring 2 miljoner aktier omsatts, vilket är ungefär 5 procent av antalet aktier som spridits vid erbjudandet.

En kursnivå kring 97-98 kronor vid stängning är precis vad ledningen för Hemfosa hoppats på, sade Jens Engwall och Lars Thagesson när Fastighetsvärlden frågade en kvart innan handeln inleddes. En kursrusning brukar ofta följas av bakslag, men en lätt uppgång om 4-5 procent ger positiv känsla. En större ökning hade även varit ett bakslag för de tidigare ägarna – om ett för lågt satt pris.

När första börsdagen stängde hade kursen för debutanten stigit 4,8 procent, från introduktionskursen 93 kronor till 97:50 kronor. Börsen som helhet backade 0,1 procent.

Hemfosa är den största börsintroduktionen i Stockholm på 7 år. Erbjudandet uppgick till drygt 3,2 miljarder kronor och senast ett bolag tog in mer pengar i samband med notering var East Capital 2007 (ca 3,4 miljarder kronor). Räknas den så kallade ”övertilldelningsoptionen” in i Hemfosas belopp blir det 3.6 miljarder kronor. Oriflame tog 2004 in cirka 4 miljarder kronor.

Texten fortsätter under videon.

Cirka 83 procent av aktierna i erbjudandet har tilldelats institutionella investerare i Sverige och internationellt och cirka 17 procent allmänheten i Sverige. Hemfosa kommer att ha cirka 16.000 aktieägare.

Erbjudandet omfattar totalt 34.508.879 aktier, varav 5.434.782 nyemitterade aktier och 29.074.097 befintliga aktier

Ytterligare 4.347.826 aktier kan komma att emitteras av bolaget för att täcka övertilldelning. Efter erbjudandet uppgår det totala antalet aktier i Hemfosa till 65.720.104 om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo

Det totala värdet av erbjudandet uppgår till cirka 3.614 MSEK om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo (cirka 3 209 MSEK exklusive övertilldelningsoptionen). Hemfosa tillförs cirka 910 MSEK före emissionskostnader om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo (cirka 505 MSEK exklusive övertilldelningsoptionen)

Baserat på priset i erbjudandet och om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo uppgick värdet av Hemfosas samtliga aktier till cirka 6.112 MSEK.

Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) och Swedbank agerar Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners i samband med erbjudandet. Cederquist är legal rådgivare till bolaget och Hammarskiöld & Co är legal rådgivare till Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners.

Fastighetsvärlden Idag 2014-03-21 

 

Cirka 40-50 personer närvarar vid Hemfosas introduktionsceremoni.
Cirka 60-70 personer närvarar vid Hemfosas introduktionsceremoni.

 

Ceremonin inleddes som brukligt med att OMX Nasdaq bjöd på en mindre frukost.
Ceremonin inleddes som brukligt med att OMX Nasdaq bjöd på en mindre frukost. Därefter höll ledningen för Nasdaq OMX ett kort tal som följdes av ett kort tal från Hemfosas VD Jens Engwall: ”Vi har den bästa personalen och har haft de bästa rådgivarna. Det kommer att gå bra”.

 

På plats fanns ett stort gäng från Hemfosa, många rådgivare, ledningen från Nasdaq OMX och ett flertal journalister.
På plats fanns ett stort gäng från Hemfosa, många rådgivare, ledningen från Nasdaq OMX och ett flertal journalister. På plats fanns även Hemfosas konstsamling: ”Konsten att äga rätt samling”.

 

Klockan 08.50 fick Jens Engwall en liten ”glasobelisk” från Nasdaq OMXs ledning. ”En sådan fick jag inte förra gången”, sade Engwall och höjde den över huvudet som en segrande idrottsman. Kollegorna jublade.
Klockan 08.50 fick Jens Engwall en liten ”glasobelisk” från Nasdaq OMXs ledning. ”En sådan fick jag inte förra gången”, sade Engwall och höjde den över huvudet som en segrande idrottsman. Kollegorna jublade.

 

En nöjd Engwall följer med intresse under de första minuterna omsättningen och kursutvecklingen på en storbildsskärm .
En nöjd Engwall följer med intresse under de första minuterna omsättningen och kursutvecklingen på en storbildsskärm .

 

MER fastighetsvarlden.se

Comments are closed