Content page
Ännu oenighet kring Byggavtalet | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Ännu oenighet kring Byggavtalet

Forhandling

Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) har träffats för första gången sedan Byggnads sa upp Byggavtalet för ett par veckor sedan. Enligt BI är man fortfarande oense om hur ordning och reda ska skapas i branschen.

Byggnads har lämnat ett yrkande till sin motpart, Sveriges Byggindustrier. I princip är parterna tillbaka där de började för ett år sedan.

– Yrkandet från Byggnads är i princip oförändrat sedan avtalet sas upp för ett år sedan. Däremellan har vi förhandlat under ett års tid i en arbetsgrupp, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande. 

Om en vecka ska parterna ses igen. Då ska Sveriges Byggindustrier svara på Byggnads yrkande om att införa ett solidaransvar i kollektivavtalet.

Parterna är oense om hur man bäst skapar ordning och reda i byggbranschen. Sveriges Byggindustrier vill utveckla branschens gemensamma kontrollsystem ID06 och ha regler och lagar som inkluderar alla företag i branschen, även de som inte är anslutna till Byggavtalet.

Från arbetsgivarhåll trodde man att förra veckans besked från EU om att varje medlemsstat ska införa ett huvudentreprenörsavtal i byggbranschen senast 2016 skulle undanröja en eventuell konflikt kring Byggavtalet nu.

För Byggnads är det dock viktigt att ett huvudentreprenörsansvar, där huvudentreprenören eller den entreprenör som finns ovanför i kedjan blir skyldig ta ekonomiskt ansvar i de fall en underentreprenör inte sköter sig.

För Sveriges Byggindustrier är det dock ett omöjligt krav. De anser att förslaget är både olagligt och olämpligt.

– Nu ska vi studera Byggnads yrkande och överväga vad vi kan och bör gå med på för att skapa ordning och reda i byggbranschen. Det är viktigt att vi alla tar ansvar för att ta bort för oseriösa aktörer från branschen, säger Mats Åkerlind.

Källa: Byggindustrin

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Karriärnytt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *