Content page
Solceller driver tvättstuga när ny teknik testas | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Solceller driver tvättstuga när ny teknik testas

Datum: 2014-03-06 16:30
Text:


Stena Fastigheter Göteborg installerar 120 kvadratmeter solceller på taket på Fyrklöversgatan 20 i Göteborg. Energin kommer att kunna driva husets tvättstuga.

- Vi vill prova ny teknik för att hitta effektiva och lönsamma lösningar på energiförbrukningen. Fungerar detta bra kan vi tänka oss att installera solceller på andra fastigheter, säger Robert Schwartze, energiansvarig på Stena Fastigheter Göteborg.
 
Huset består av fyra våningar och ligger i söderläge. Snart är taket klätt med 68 plattor som kommer att leverera cirka 17 000 kilowattimmar per år. Det är ungefär lika mycket som tre villor. Energin kommer att gå till tvättstugan i bottenvåningen och den energi som blir över säljer Stena Fastigheter Göteborg till stadens energibolag.
 
- Det är första gången vi testar solceller i den här skalan. Om ett år, när det har gått en hel cykel, har vi ett faktiskt resultat, och då vet vi hur vi går vidare, säger Robert Schwartze.
 
Det sker en kontinuerlig uppföljning av energiförburkningen på Fyrklöversgatan 20 och Robert Schwartze och hans kollegor kan följa solcellerna via en hemsida. De testar också en ny teknik kallad optimizer, där varje panel är en egen enhet istället för att vara seriekopplade.
 
- När panelerna är seriekopplade räcker det att en panel slutar funka för att alla andra ska slås ut. Med optimizer påverkas inte panelerna av varandra. Så om en panel hamnar i skugga kommer resten av panelerna att fortsätta samla in energi, säger Robert Schwartze.
 
Målet med projektet är att se om solceller är ett bra alternativ för Stena Fastigheter, både för att energieffektivisera fastigheterna i det befintliga beståndet och vid nybyggnation.

MER

Comments are closed