Content page
SSWC 2013 | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

SSWC 2013

Är precis hemkommen från SSWC 2013. SSWC står för Sweden Social Web Camp och är ett event som samlar drygt 400 personer som älskar internet och de nya möjligheter som har kommit som ett resultat av den digitala utvecklingen.

Gridden - SSWC Fredag 2013Även om jag var där för första gången så kände jag mig väldigt snabbt “hemma”. Folk är väldigt vänliga och framförallt  öppna och intresserade. Att få sitta ner och prata personligen med en mängd människor med alla typer av bakgrunder och arbetsuppgifter var verkligen oerhört berikande. Även om det är en väldigt avslappnad och opretentiös stämning så inser man ju att det har krävs många timmar av förberedelser för att få detta att funka. Ett stort tack till Tomas Wennström och Kristin Heinonen som är initiativtagare och gör SSWC till vad det är!

“När pengar inte är drivkraften”. Hur våra idéer kan hjälpa utsatta människor och organisationer som förändrar världen

Under SSWC hade jag förmånen att leda ett samtal med titeln “När pengar inte är drivkraften”. Min föresats var att jag ville uppmuntra till att “alla kan göra någonting” för att stödja arbetet mot fattigdom, utsatthet, korruption osv. Självklart är pengar en viktig del och det finns flera spännande företag som har kommit på nya sätt att stödja finansiellt. Vi fick också höra om företag som lät sin personal lägga en viss procent av sin tid på att hjälpa till i någon typ av ideell verksamhet. Jag berättade även om hur vi på FERVENT har valt att vara en strategisk webbyrå med fokus just på att hjälpa biståndsorganisationer och andra ideella organisationer.

Det jag framförallt ville efterlysa var att bland alla smarta människor på SSWC så finns det många som har idéer på projekt, system och tjänster som skulle kunna förändra spelplanen för denna typen av frågor. Min uppmaning var att ta dessa idéer på allvar.
Idéer kommer inte av sig själv. Dem trillar ju oftast inte bara ner. Idéer kommer ju som resultat av att man antingen ställs inför eller ställer sig själv inför ett problem. Så frågan är vilka problem vi ställer oss inför eller låter oss ställas inför. Vågar vi tillexempel möta och fundera kring ett problem som korruption?

4 saker som hindrar oss från att göra något av våra idéer:

Vi sätter människor på en piedestal.
Vi ser ofta människor som vi tycker gör något konkret för att förändra världen som övermänskliga. De är inte som oss. Detta skapar ett bekvämt avstånd, som kan ge oss en ursäkt att inte göra något.

Vårt dåliga samvete.
Många har “dåligt samvete” för att de inte tycker det gör “tillräckligt”. Men vad gör man med sitt dåliga samvete? Man gör allt för att lägga det åt sidan och inte tänka på det. Vi lägger alltså våra idéer i en “dålig samvetslåda”  i källaren istället för att packa upp dem och låta dem komma till användning.

Det måste vara stort.
Vi skapar oss lätt en bild av att ska vi göra något ska det vara stort. Det ska vara globalt. Ja, det kanske det ska. Men det kanske ska börja smått. Det kanske ska börja lokalt.

“Allt handlar om OSS”.
Vi har ofta en uppfattning om att allt vi gör ska bidra till att bygga vår “image” och vårt “sociala kapital”. Vi måste stå fram. Men ibland kanske det bästa är att någon annan får stå fram och att vi ställer oss bakom och bidrar med våra kunskapar och idéer. Kanske vår idé gör sig bättre om den blir kopplad till en befintlig organisation som redan har infrastrukturen.

Vad våra idéer kan leda till:

  • - Vi gör ingenting.
  • - Vi startar något nytt själva.
  • - Vi kopplar ihop med en befintlig organisation för att driva igenom vår idé.
  • - Vi upptäcker att någon annan redan tänkt och genomfört idén och vi frågar dem om vi på något sätt kan vara delaktiga eller stödja deras arbete.
  • - Vi ger bort idén till någon eller några som kan förverkliga den.

Tack till alla som var med och samtalade och till alla andra jag fick möjlighet att träffa på SSWC 2013!

Jag fortsätter gärna samtalet!
Finns på Twitter: @ferventtobias eller mail: tobias@gofervent.com.

FERVENT – OUR CLIENTS CHANGE THE WORLD

MER fastighetssverige.se

Comments are closed