Content page
Det surrar om hotellet i Östersund | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Det surrar om hotellet i Östersund

90 000 bin tar in på Scandic Östersund Syd.

I slutet av maj flyttade en speciell typ av gäster in på Scandic Östersund Syd. Dock inte i något av de 129 rummen, utan i en alldeles egen lya på innergården där i sommar uppemot 90 000 honungsbin kommer arbeta flitigt i sin kupa. I höst kommer gästerna att kunna njuta av den närproducerade honungen, då den serveras på frukostbuffén.

Begreppet ”Urban gardening”, som kan översättas till ”stadsnära odling”, kom till Sverige för ett tiotal år sedan och är en trend som började i storstäder runt om i världen. Små utrymmen i stadsbilden och tak på skyskrapor blev odlingsplatser och intresset för närodlat har växt till en folkrörelse. I ett samarbete med Honungsbiet och biodlaren Pedro Blom gör nu Nicki Eby, hotelldirektör på Scandic Östersund Syd, gemensam sak med Barack Obama och låter honungsbin flytta in.

– Scandic har jobbat med hållbarhetsfrågor sedan början av 90-talet och det här är ytterligare ett steg mot ett mer hållbart samhälle. Den biologiska mångfalden gynnas av bin och jag vill visa att vi alla kan bidra genom att tänka globalt och agera lokalt. Detta är något som är nytt, kul, coolt och samtidigt bra för miljön, säger Nicki Eby.

I dag är två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen beroende av pollinering och bina står för en stor del av denna. Det ekonomiska värdet av binas pollinering i Sverige beräknas till cirka 35 miljarder kronor per år. Vilda pollinerande insekter minskar nu i både antal och arter samtidigt som det rapporteras om ovanligt stor vinterdödlighet hos honungsbin.

– Genom att ha kuporna hos oss hoppas jag kunna skapa större medvetenhet och kunskap om hur viktiga honungsbin och andra pollinerande insekter är för att bibehålla fungerande ekosystem. Bina blir viktiga gäster hos oss och jag ser fram emot att kunna servera våra övriga gäster frukten av deras arbete i höst, nämligen härproducerad honung på frukostbuffén, avslutar Nicki Eby.
Källa: Scandic Hotels

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Innemiljö/Utemiljö

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *