Content page
Besvärande enighet kring bostadspolitiken | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Besvärande enighet kring bostadspolitiken

Besvärande att alla är överens runt bordet.

Ett samtal präglat av samsyn. Så kan man sammanfatta den debatt som avslutade Hyresgästföreningens bostadspolitiska läger på Bohus-Malmön i Sotenäs. I panelen satt tre nyckelaktörer i den svenska bostadspolitiken: Lars Tysklind, folkpartistisk riksdagsledamot och medlem i partiets bostadspolitiska arbetsgrupp, Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen och Kurt Eliasson, vd för SABO.

Samtliga deltagare var överens om att bostadsbristen är ett allvarligt och växande problem, att miljonprogramsområdena behöver renoveras och energieffektiviseras och att hyresrätten är missgynnad skattemässigt.

Högst byggpriser i EU
― Det är lite besvärande att alla är överens. Det är som att alla står på startlinjen men ingen vågar höja startpistolen och trycka av, sa Barbro Engman.

En starkt bidragande orsak till bostadsbristen är den låga takten i byggandet. Enligt SABO skulle det behöva byggas 40 000 nya lägenheter varje år. I dag är siffran cirka 25 000.

― Sverige har högst byggpriser i EU. Vi ligger 60-70 procent över genomsnittet! Det här gör att det blir extremt svårt att bygga lägenheter som folk har råd med. Vi behöver helt enkelt mer konkurrens inom byggsektorn, sa Kurt Eliasson.

Det politiska ansvaret och den politiska viljan blev också ett huvudämne under samtalet.

― Politiken har självklart ett ansvar. Någonstans har vi ett systemfel men det gäller att hitta det. Vi kan inte bara hänvisa till utredningar, utan någon gång måste något hända, sa Lars Tysklind.  
Källa: Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bostad

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *