Content page
Folkhemslägenheten i Nordiska museet | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Folkhemslägenheten i Nordiska museet

Folkhemslägenheten öppnar portarna för besökarna.

Torsdag 23 maj öppnar Nordiska museet dörrarna till Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. Lägenheten på två rum och kök är byggd i full skala inne i museibyggnaden och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden.

I lägenheten kommer den fiktiva familjen Johansson att bo. Familjen, som består av mamma, pappa och tre barn, har just flyttat från en trång och omodern enrummare till denna folkhemslägenhet med både toalett, badkar och tvättstuga. Rummen är möblerade med insamlade originalmöbler och fyllda av kläder, husgeråd och andra föremål från tiden. Köksmöblerna har flyttats med från familjens tidigare hem, medan soffgrupp och matsalsmöblemang är moderna, med 1940-talsmått mätt.

Besökare hemma hos familjen Johansson har möjlighet att titta i skåpen, sitta i soffan och lyssna på radioprogram från tiden. Kliv över tröskeln och in i en annan tid.
Källa: Nordiska museet

FAKTA Folkhemmets bostäder
När Sverige skulle bli modernt var bostäderna en viktig och politiskt prioriterad angelägenhet. De funktionella bostäder som byggdes under 1930-1940- och 1950-talen var ljusa och praktiska, de låg fritt och grönt, långt från stadens mörker och smuts. I folkhemmets Sverige skulle alla ha rätt till en god bostad med möjligheter att tvätta sig själva och sina kläder, laga mat, sova och umgås. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, sopnedkast, garderober och gemensam tvättstuga. Vardagsrummet och sovrummet blev ändamålsenliga enheter i tidens ideala hemliv. Funktion, hygien, moral och standardisering var viktiga ledord när människor skulle lära sig att leva modernt i de nya bostäderna.
Källa: Nordiska museet

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bostad

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *