Content page
VR City är framtidens stad | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

VR City är framtidens stad

Elever från Viktor Rydbergs Samskola vinner första pris i årets final av Future City.

Elever från Viktor Rydbergs Samskola i Danderyd tog hem förstapriset i årets final av Future City – där skola möter näringsliv för att bygga framtidens stad.
– Vår målbild var att skapa en självförsörjande stad som producerar allt den konsumerar. Staden skulle även vara miljövänlig, futuristisk och ha en hållbar utveckling där den sociala, ekologiska och den ekonomiska medparten hänger ihop och fungerar tillsammans, säger Alexander Silwer, Andreas Wrife och Olivia Nygren, från Viktor Rydbergs Samskola.

Viktor Rydbergs Samskolas lag vann tävlingen med juryns motivering: ”Med ett helhetsgrepp kring social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet lyckas staden knyta samman innovativa infrastrukturlösningar med futuristisk teknik.”

På andra plats kom Karl-Oskarskolan från Växjö och på tredje plats Flens Kristna Skola.

– Det är hög klass på tävlingsbidragen och man blir lika förundrad varje år över den kunskap, kreativitet och engagemang som eleverna besitter när de planerar för framtidstaden, säger Saga Hellberg, tävlingsansvarig, Future City

Arkitekturmuseet
Tävlingen, som avgjordes på Arkitekturmuseet i Stockholm, har engagerat skolor över hela landet som skrivit uppsatser, byggt modeller och skapat sina framtida samhällen i programmet Minecraft. Lagen bakom de fyra bästa bidragen fick sedan berätta om sina idéer för en jury med representanter från samhällsbyggarsektorn. De tävlande modellerna finns utställda på Arkitekturmuseet till och med den 21 april.

– Vi på Arkitekturmuseet är mycket glada och stolta över att få vara värd för årets Future Citys utställning och final. Tillsammans delar våra organisationer engagemang för och nyfikenhet på ungas visioner och idéer om framtidens städer och stadsutveckling. Den kreativitet, laganda och nyfikenhet som förmedlas genom elevernas utställda arbeten är inspirerande och lärorik för oss alla. Jag hoppas få se flera av elevernas kloka idéer om hur vi kan förbättra inomhusmiljön förverkligade i framtiden, säger Veronica Hejdelind, publik chef, Arkitekturmuseet

Delpriser och medarrangörspriser:

Bästa datorstad: Flens Kristna Skola

Bästa uppsats om staden: Sandeplanskolan från Höllviken

Bästa uppsats om årets tema: Viktor Rydbergs Samskola

Bästa muntliga presentation: Sandeplanskolan

Bästa rörliga del: Viktor Rydbergs Samskola

Bästa modell: Viktor Rydbergs Samskola

Svensk Energis pris för bästa el-innovation: Viktor Rydbergs Samskola

Svensk Byggtjänst pris till bästa Mina kvarter: Viktor Rydbergs Samskola

Svenska Teknik&Designföretagen och Sveriges Byggindustriers specialpris för Bästa laganda: Sandeplanskolan

Energi och Miljö Tekniska föreningens specialpris för Bästa energi- och miljötekniska systemlösning: Karl-Oskarskolan

Trafikverkets specialpris för Bästa trafiklösning: Flens Kristna Skola
Källa: Svenska Teknik&Designföretagen

FAKTA
Future City är en tävling för årskurs 6-9 där skola och näringsliv möts för att bygga framtidens stad. Uppgiften kräver bland annat kreativitet, lagarbete och förmåga att lösa problem. Tävlingen arrangeras av bland annat: Energi- och Miljötekniska Föreningen, Energimyndigheten, Svenska Teknik&Designföretagen, Sveriges Byggindustrier och Trafikverket. Arkitekturmuseet är en självklar finalplats där framtidens arkitektur och samhällsbyggnad ska visas.
Svenska Teknik&Designföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för arkitekt- samt teknik- och  industrikonsultföretagen. Vi samlar cirka 700 företag med 32.500 medarbetare i en bransch som skapar värden som varar. STD-företagen ingår i Almega – Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag.
Källa: Svenska Teknik&Designföretagen

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Övrigt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *