Content page
Vattenburen värme i kombination med luft-luft värmepump reducerar elräkning med 30 procent | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Vattenburen värme i kombination med luft-luft värmepump reducerar elräkning med 30 procent

Lars-Olof Svensson, vd för LMG.

Direktverkande el i kombination med en luft-luft värmepump innebär stora besparingar. Det är ett välkänt faktum. Med en värmepump får man dessutom många andra fördelar som bättre inomhusklimat, avfuktning och komfortkyla på köpet. Men vad gäller om man har vattenburen värme som värms av elpanna, olja eller pellets? Är det verkligen lönt att köpa till en värmepump?

Svaret på den frågan är ett entydigt ja. Elräkningen består av tre delar: uppvärmning av radiatorer/golvvärme, uppvärmning av tappvatten och hushållsel. Även om man behåller det befintliga systemet för att värma tappvatten finns det mycket pengar att spara på uppvärmningsdelen. Genom att komplettera med en luft-luft värmepump kan man reducera den totala elräkningen med 20 – 30 procent.

Energikalkyl

– Branschen som helhet brukar lyfta fram fördelarna med att kombinera direktverkande el med en luft-luft pump. Men samma sak gäller även för hus med vattenburen värme, säger Lars-Olof Svensson, vd för LMG. Det är tyvärr ett faktum som man ofta glömmer att berätta för konsumenterna.

Vid vattenburen uppvärmning sprids värmen i huset genom radiatorer/golvvärme. Systemet värmer även tappvattnet. Värmekällan kan variera men är ofta elpanna, pellets eller oljepanna.

På Energimyndighetens hemsida kan man enkelt göra sin egen kalkyl. http://energikalkylen.energimyndigheten.se/Smahus_Minauppgifter. Allt som behövs är att fylla i ett par uppgifter. Svaret ser man direkt på nätet inom ett par sekunder.

För en normalstor villa kan det handla om minskade elräkningar på cirka 7000 kronor per år. Eftersom en luft-luft värmepump med installation kostar omkring 20 000 kr innebär det att pumpen är betald på bara tre år.

– Har man vattenburen värme som drivs av el, olja eller pellets så tjänar man på att installera en luft-luft värmepump. Det här är information som borde spridas bättre, avslutar LMG:s vd.
Källa: LMG

FAKTA
LMG – Luftmiljögruppen i Sverige AB är auktoriserade distributörer för Panasonic luftvärmepumpar i Sverige. Produkterna säljs genom specialiserade återförsäljare över hela landet samt genom webbshoppen.
Källa: LMG

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö och energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *