Content page
Medlarna tvingar Byggnads skjuta på strejk | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Medlarna tvingar Byggnads skjuta på strejk

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm

 

Medlingsinstitutet har beslutat att tvinga Byggnads att inte utlösa byggstrejken den 19 mars. Efter två veckors medling får parterna nu ytterligare två veckor på sig att försöka komma överens.

– Medlarna hade tillfälligt uttömt resurserna men nu tar vi nya tag. Vi uppskattar att det överhängande strejkhotet är avvärjt så att våra viktiga frågor om säkra byggen och trygga entreprenadkedjor kan hanteras i en miljö som ger bättre förutsättningar för att kunna enas om lämpliga avtalslösningar. Vi måste skapa arbetsro för våra medlemsföretag så att konflikter hör till undantagen. Vi kommer att anstränga oss och utgår ifrån att detta också gäller Byggnads, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Kraftig kritik
Enligt 49 § MBL får Medlingsinstitutet besluta att en part ska skjuta upp varslade stridsåtgärder om det främjar en god lösning av tvisten. Byggnads varslade om strejk för drygt två veckor sedan. Medlingsinstitutets beslut innebär att medling nu kan fortsätta fram till tisdag den 2 april. Det betyder även att det finns goda möjligheter för industriavtalet att hinna komma på plats.

– Enligt vår uppfattning är detta en kraftig kritik mot Byggnads agerande. Vi ser fram mot två intensiva veckor med förhandlingar. Vår utgångspunkt är att våra krav om moderna löneformer, enklare regler i kollektivavtalet samt månadslön som huvudlöneform och mer lokalt inflytande ligger kvar helt oinskränkta, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.
Källa Sveriges Byggindustrier

FAKTA
Sveriges Byggindustrier (BI) är bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg- och anläggningsföretag verksamma i Sverige. 3200 medlemsföretag samverkar inom förbundet för att skapa goda förutsättningar och villkor för byggindustrin och dess anställda. Deras vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass.
Källa: Sveriges Byggindustrier

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Övrigt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *