Content page
Götaplatsens ljussättning bäst i Sverige | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Götaplatsens ljussättning bäst i Sverige

Götaplatsen i Göteborg - årets vinnare av Svenska Ljuspriset.

 

Götaplatsen i Göteborg har utsetts till vinnare av Svenska Ljuspriset. Enligt jury-motiveringen har ljussättarna samordnat behovet av trygghet, funktion och upplevelse och befäst platsens dignitet med sin skickliga ljusgestaltning. De har skapat ett stadsrum där ambitionen att regissera ljuset har lyckats så väl att det känns som ljuset alltid funnits där.

– Priset är verkligen ett erkännande för den förändring som skett på Götaplatsen. Efter 20-30 års diskussioner har nu platsen fått det lyft som den förtjänar. Idag dröjer sig folk kvar på Götaplatsen efter en teaterföreställning för att prata och umgås. Tidigare sökte sig de flesta snabbt bort från den mörka platsen, säger Ingemar Johansson från Trafikkontoret vid Göteborgs stad.

Övriga tre finalister i årets omgång av Svenska Ljuspriset var: Scandic Hotell Grand Central, Stockholm, E-huset vid Lunds Tekniska Högskola och Halmstad Regionbussterminal. 

Priset delades ut för 19:e gången i samband med Ljusdagen den 20 september i Stockholm.

Jurymotiveringen:
Ljusteknik och armaturer är noggrant integrerade i platsens arkitektur. Elinstallationerna är genomförda med stor finess. Ljussättarna ger betraktaren möjligheter att hitta detaljer, belysta eller i silhuett.

Man har samordnat behovet av trygghet, funktion och upplevelse och befäst platsens dignitet med skicklig ljusgestaltning. Götaplatsen har blivit ett stadsrum där ambitionen att regissera ljuset har lyckats så väl att det känns som ljuset alltid funnits där.

Medverkande i Götaplatsprojektet
Beställare: Trafikkontoret, Göteborgs Stad genom Ingemar Johansson.

Medfinansiär: HIGAB-Gruppen genom Patrick Bernvid.

Belysningsplanerare/ljusdesigner: Ramböll genom Lars Fredén (uppdragsledare), Iben Winther Orton (chefsdesigner), Vladan Paunovic (ljusdesigner), Linda Fagerström (handläggare) och Eric Eliasson (elingenjör).

Arkitekt: Lars Fredén, Ark SAR/MSA, Ramböll Sverige AB

Elkonsult: Eric Eliasson, Ramböll Sverige AB

Elinstallatör: Svevia


Källa: Ljuskultur


Fakta om tävlingen Svenska Ljuspriset:

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitetkur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

I årets upplaga, som är den 19:e i rad, tävlar belysningsanläggningar färdigställda under 2011.

Tidigare vinnare av Svenska Ljuspriset är bl.a. Svedjebron i Boden, Matildelunds förskola i Kumla och modevaruhuset k:fem i Vällingby.
Källa: Ljuskultur

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Arkitektur

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *