Content page
Nu är Friends Arena klar | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Nu är Friends Arena klar

Thomas Perslund, VD för Friends Arena.

– Byggherrarna har lämnat över nycklarna till Friends Arena och fasaden tänds upp.

Friends Arena, Sveriges nationalarena, har nu fått nycklarna till arenan överlämnande av byggherren Arenabolaget i Solna AB och huvudentreprenaden Peab. Efter flera år av byggnation är Friends Arena i stort sett klar och endast de sista förberedelserna pågår för att få arenan i toppskick inför invigningen av arenan den 27 oktober i år.

Färger
– Byggfasen är över och vi har fått nycklarna. Det visar vi genom att nu tända fasaden på arenan, säger Thomas Perslund, VD på Friends Arena. Vi kommer att ha en färg kvällar och nätter och vid arrangemang kommer ljuset på fasaden ofta återspegla eventet. Vid den officiella invigningen, Svenska Ögonblick, kommer fasaden att lysa i gult och blått liksom vid landslagets matcher.

Det första spadtaget till Friends Arena togs av H.K.H. Kronprinsessan Victoria i december 2009. När den nu invigs den 27 oktober kommer det vara en av världens mest moderna arenor med en publikkapacitet på 65 000 vid konserter och 50 100 vid sportevenemang. Arenan kan även skärmas av för mindre evenemang om ca 10 000 besökare.

Friends Arena är Sveriges största inomhusarena med öppningsbart tak. De två rörliga takplattorna är 3750 kvadratmeter vardera och kan öppnas eller stängas på 20 minuter. Arenan är förberedd för alla olika typer av underlag; gräs, grus och is.

14 kubikmeter öl
Arenan har ett antal bistro-barer och restauranger som tillsammans har kapaciteten att servera 14 kubikmeter öl under ett evenemang. Toaletter saknas inte; totalt finns det 724 stycken, 392 urinoarer och 519 handfat.

Mediakuben som finns i arenans tak har 4 skärmar på 65 m² vardera. Hela bildytan motsvarar cirka 520 stycken 40-tumsskärmar och kuben väger 64 ton. Utöver denna finns 647 LED-skärmar för att förstärka den visuella upplevelsen. Ett gigantiskt trådlöst nätverk kan användas av upp till 30 000 besökare samtidigt.

– Vi är otroligt stolta över arenan och ser därför väldigt mycket fram emot invigningen, som blir ett fantastiskt tillfälle att för första gången visa upp arenan för en stor publik, avslutar Thomas Perslund.

Exempel på inbokade evenemang är invigningen Svenska Ögonblick, Swedish House Mafia, Ladies Night, Melodifestivalfinalen 2013, Eddie Izzard, alla Sveriges landskamper, Speedway Grand Prix och Dam-EM-finalen i fotboll.

Källa: Friends Arena

FAKTA
Friends Arena är Sveriges nya nationalarena och en av världens mest moderna arenor. Med fri sikt från alla platser, den senaste kommunikationstekniken, stängbart tak och en kringservice utöver det vanliga, får alla gäster en helt ny möjlighet att uppleva de stora ögonblicken. Friends Arena invigs den 27 oktober 2012 och har plats för 65 000 gäster vid konserter och 50 100 vid exempelvis idrottsevenemang. Friends Arena är också hemmaarena för AIK fotboll. Kommande evenemang på arenan inkluderar SM-finalerna i bandy, EM- finalen i damfotboll 2013, Melodifestivalfinalen, Eddie Izzard, Julgalan, Swedish House Mafia och Ladies Night. Friends Arena ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna Stad, Jernhusen, Peab och Fabege. Samarbetspartners är Swedbank, Carlsberg, G4S, Pernod Ricard, Adidas och Cygate. Se www.friendsarena.se.

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Övrigt

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *