Content page
500 bensinstationer kan på ett år spara upp till 91 miljoner kronor genom att energieffektivisera med LED belysning | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

500 bensinstationer kan på ett år spara upp till 91 miljoner kronor genom att energieffektivisera med LED belysning

En bulgarisk studie, genomförd av OCTA LIGHT, visar att 500 normalstora bensinstationer som investerar i LED belysning kan spara upp till 10,35 miljoner euro, motsvarande ca 91 miljoner svenska kronor, under ett år, bara genom den minskade strömförbrukningen. OCTA LIGHT, den bulgariska LED diod- och armaturtillverkaren, har genomfört installationer och studier på den bulgariska bensinkedjan BENZIN som visar att LED belysning signifikant kan minska strömförbrukningen mellan 2,8 till 6 gånger beroende på ljussättning. Som ett resultat sparas inte bara ström utan även en avsevärt mängd koldioxid.

Analysen bygger på 500 bensinstationer med en genomsnittlig storlek av 3 bensinpumpar, en kommersiell byggnad med en entré och en utgång samt omgivande mark om 600-800 kvadratmeter. Den totala förbrukningen för konventionell belysning antas vara 28 kW/h, baserat på erfarenhet och studier från bensinstationer med likvärdiga egenskaper. Strömförbrukningen inkluderar all nödvändig belysning för kommersiella fastigheter, inom- och utomhus och områdesbelysning och kommersiell belysning (stolpar och varumärkesbelysning). Kommersiell och utomhusbelysning är påslagen endast under natten, medan belysning inomhus anses vara påslagen 24 timmar per dygn. Konventionella armaturer anses vara fluorescerande, metallhalogen och låg-/högtrycksnatrium.

Årsförbrukning
Förbrukningen av elektrisk ström för en period av ett år för belysning av en enda bensinstation beräknas till 183 960 kW/h. Med ett pris på 0,15 euro, motsvarande 1,33 sek, per kW/h, genererar den totala kostnaden för belysningen av en enda bensinstation 27 594 euro, eller 244 000 sek per år. Dessutom är det nödvändigt att lägga till kostnader kopplade till underhåll av belysningsanläggningen – utbyte av ljuskällor, löner, utrustning och reservdelar.

Vid utbyte till OCTA LIGHT LED belysning, beräknas den totala förbrukningen bli minst fyra gånger lägre jämfört med konventionell belysning. Realiserade projekt uppfyller även de krav för belysning som anges i de europeiska standarderna EN 12464:2004-1 och EN 12464:2004-2, vilket i de flesta fall ger ett avsevärt bättre belysningsresultat än genom konventionella belysningsanläggningar.
Källa: Adulux AB

Fakta OCTA LIGHT
OCTA LIGHT öppnade i mars 2011 sin första produktionsanläggning för tillverkning av high power LED i Bulgarien och lanserade samtidigt sin egen lysdiodserie BullStar. De första Bullstar lysdioderna ger full färgåtergivning enligt ANSI-standard, inklusive vitt (6500 K, 5700 K), neutralt vitt (5000K, 4000K) och varmvitt (3500K, 3000K och 2700K), samt andra färger. Bullstar serien erbjuder 110 lm för kallt vitt, 100 lm för neutralt vitt och 90 lm för varmt vitt. Dessutom har silikonobjektivet en spridning på 110 grader, vilket eliminerar behovet av sekundär optik. OCTA LIGHT tillverkar kostnadseffektiv och energibesparande belysning till gator, interna och externa miljöer samt undervattensbelysning.

Adulux är specialist på att projektera och distribuera energibesparande belysningslösningar.

Källa: Adulux AB

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Miljö och energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *