Content page
Ett toppspa på Vitbergets topp | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Ett toppspa på Vitbergets topp

Illustration: LA3D Så här kan den nya friskvårds- och spaanläggningen på Vitberget i Skellefteå komma att se ut. I alla fall till konturerna. I övrigt är allt fortfarande under arbete och en hel del kan mycket väl komma att ändras. Det är bland annat tal om mer sten i fasaden.

Entreprenörerna B-O och Anki Lundberg vill förverkliga en gammal dröm.
En spaanläggning i toppklass på Vitbergets topp i centrala Skellefteå.

– Skellefteå har och måste få goda förutsättningar att utvecklas genom turismen och vi vill bidra till detta genom en satsning på hälsa, miljö och livskvalitet, säger makarna.

I samband med kommunens försäljning av Vitbergsstugan, som har stått tom sedan månadsskiftet januari-februari, kom det fram att entreprenörsparet var intresserade av en satsning i området.

– Vi anser att satsningen är en betydande och positiv investering i området.

Projekt Lotus

Det är via sitt företag Tarantella AB som Lundbergs har tagit kontakt med Skellefteå kommun och presenterat sin vision om en stor spaanläggning i det natursköna området.

– Alla som vi har varit i kontakt med är postivia till våra tankar, berättar Anki Lundberg.

Tanken är att anläggningen ska placeras på ett område som i dag är bebyggt med teknikbyggnader på toppen av Vitberget.

Valet av placering för byggnaden gör att det rörliga friluftslivet i området inte kommer att beröras av planerna.

– Vår vision, som vi har valt att kalla Projekt Lotus, är att skapa en anläggning där både ortsbefolkning och besökare ska erbjudas unika upplevelser för kropp och själ, berättar B-O Lundberg.

Komplett upplevelse

Den tänkta byggnaden, som har ritats av Collage arkitekter i Skellefteå, blir på 2 000-3 000 kvadratmeter och den ska ha en unik utformning med mycket glas i två våningar.

– Den blir tillgänglig via tunnel, hiss och skywalk från Slalomvägen, förklarar B-O Lundberg.

Friskvårds- och spaanläggningen ska erbjuda möjligheter till rekreation, norrländskt mathantverk, boende samt lugn och ro.

– Allt med utsikt över Skellefteå och tillgång till natur- och kulturupplevelser utanför dörren, klargör Anki Lundberg.

Makarnas vision går ut på att besökarna ska erbjudas en själslig, sinnlig och komplett upplevelse.

– Upplevelsen ska helst ge en känsla av att man ska vilja återvända hit, påpekar Anki Lundberg.

Rätt stämning

Här är några andra punkter i makarnas vision för att ge området ett rejält lyft:

* Byggnadens utformning och ljussättning ska bygga upp rätt sinnesstämning hos besökarna.

* Den öppna loungen ska vara välkomnande med inslag av rinnande vatten vid entrén.

* Restaurangen ska erbjuda måltider med inriktning på välmående och hälsa.

* Besökarna ska lämna sitt vardagliga jag i omklädningsrummen.

* Olika badmöjligheter, bastuvarianter, spabehandlingar och träningsformer ska erbjudas.

Satsar egna medel

B-O och Anki Lundberg poängterar att deras avsikter är mer ideologiska än ekonomiska och de välkomnar därför andra investerare till projektet som är kostnadsberäknat till cirka 120-150 miljoner kronor i en förkalkyl beroende på slutlig utformning.

–  Vi är inte intresserade av driva anläggningen. Verksamheterna i projektet ska bedrivas av olika, i dag inte utsedda, entreprenörer och föreningar. Vi ska och är bara vara aktiva i design- och utförandefasen. Sedan vill vi lämna över ”stafettpinnen” till andra för daglig drift, påpekar B-O Lundberg.

Makarna Lundberg har tankar på att satsa en betydande del egna medel i projektet utan krav på avkastning eller återbäring.

– Resten måste andra, företagare och privatpersoner, ställa upp med. Allt för att ta Skellefteå in i framtiden och ge möjligheter till nya jobb när andra branscher tappar.

50 besökare per dag

Om planerna faller i god jord, så kan byggstart ske tidigast våren 2013 och då är projektet klart cirka ett år senare på grund av sitt omfång.

– Lotus ska ses som en av totalt fem upplevelser, inklusive Stoorn, som ska göra Skellefteå till en destination mer än bara en renoverad flygplats, förtydligar makarna.

Den planerade verksamheten behöver cirka 50 Spa-besökare per dag året om för att allt ska gå runt. Kalkylerna bygger på en tredjedel lokala besökare och resten från andra regioner och länder genom olika paketerbjudanden.

– Besökarna behöver betala cirka 500-550 kronor för en dagsbiljett, exklusive behandlingar och måltider, på anläggningen. Men då får de också behålla badrock med mera vid hemgång, avslutar B-O och Anki Lundberg

Källa: P-O Sjödin/MedieMakeriet, Goda Företagsnyheter i Skellefteå Nr 2 2012

Fotnot: Vitbergsområdet är ett naturligt center för rekreation med naturstigar, motionsspår, skidspår och en backe för utförsåkning.

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Innemiljö/Utemiljö

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *