Content page
Nytt flerbostadshus i Älta fick Nacka Stadsbyggnadsutmärkelse 2012 | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Nytt flerbostadshus i Älta fick Nacka Stadsbyggnadsutmärkelse 2012

Årets byggnad i Nacka.

Byggnaden fick utmärkelsen för att det är ett konsekvent genomfört projekt som med sin rationella arkitektur anknyter till närbelägna flerbostadshus från 1960-talet. Flerbostadshuset med 73 lägenheter på Stensövägen i Älta är ritat av arkitektbyrån Frenning & Sjögren Arkitekter AB och byggt av Wallenstam bostad AB 2011.

Byggnaden var en av nio nominerade bidrag och vinnaren utsågs vid de årliga stadsbyggnadsdagarna 20-21 april. Stadsbyggnadsdagarna arrangeras av Nacka kommun och deltagarna är politiker och tjänstemän i Nacka samt byggherrar och fastighetsägare som är verksamma i kommunen. Stadsbyggnadsutmärkelsen går till ett byggnadsverk som tillfört extra god design inom stadsbyggnadsområdet och som färdigställts året innan.

Rationell arkitektur

Motiveringen till det vinnande bidraget löd:
”Ett nytt flerbostadshus med 73 lägenheter i Älta anknyter med sin rationella arkitektur till närbelägna flerbostadshus från 1960-talet. Allt kommer igen! Det här huset har en fasad av vita betongelement med loftgångar mot gatusidan i vartannat våningsplan och mot gårdssidan däremellan. Lägenheterna har både balkong och loftgång. Invändigt finns i varje lägenhet en effektiv förvaring/funktionsvägg som är genomgående. Ett ovanligt konsekvent genomfört projekt.”

Kommentar

Cathrin Bergenstråhle, ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden kommenterade utmärkelsen så här:

”Stort grattis till Wallenstam! Väldigt roligt att ett flerbostadshus med hyreslägenheter utformats så omsorgsfullt att det får årets stadsbyggnadspris! Priset är också positivt för hela Stensö och bidrar till ökad attraktivitet i området.
Det var många spännande nominerade projekt som förtjänar uppmärksamhet. Andrapristagaren, den spännande restaurangen i glas som byggts ut över vattnet, var ett projekt som också kändes unikt och nytänkande. ”

Detta är sjunde året som Nacka kommun delar ut Stadsbyggnadsutmärkelsen. Idén väcktes under Designåret 2005 som en möjlighet att uppmuntra god arkitektur i Nacka.

Källa: Nacka kommun

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Arkitektur

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *