Content page
Trend­rapporten 2012: Stockholmarna förutspår låg reporänta och fortsatt urbanisering | Fastighetsförvaltaren

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Trend­rapporten 2012: Stockholmarna förutspår låg reporänta och fortsatt urbanisering


Höghastighetsbredband, Energy Watch samt centraldammsugare i varje hem. Och en reporänta på mellan 2-3 procent. Det är framtiden för vårt boende. I alla fall när stockholmarna förutspår utvecklingen. 70-talsinspirerad inredning är dock ingen favorit i Stockholms-hemmen. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling fyller 75 år i april. Därmed finns de historiska kunskaperna om bostadsmarknaden och svenskarnas boende. Men nu kommer svaret på hur boendet ser ut i framtiden. I ”Trendrapporten 2012” presenterar Svensk Fastighetsförmedling svenska folkets egen syn på framtidens boende.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt eget boende i framtiden. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten 2012 har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Stockholms län.

I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att 9 av 10 stockholmare vill bo kvar i Sverige i framtiden. De anledningar som skulle kunna få stockholmarna att flytta utomlands är dock det kalla vädret vilket 26 procent svarat samt hälsomässiga fördelar med 16 procent. Dessutom kan 12 procent av stockholmarna också tänka sig att flytta från Sverige för kärlekens skull.

Låg reporänta och centraldammsugare i varje hem

När stockholmarna förutspår hur svenskarna kommer att bo i framtiden tror hela 80 procent på boende i lägenhet i storstad. Det är den överlägset högsta siffran i hela landet och kan exempelvis jämföras med riksgenomsnittet där bara 57 procent tror att svenskarna i framtiden kommer att bo i en lägenhet i storstad. 26 procent av stockholmarna tror att villaboende i storstadsregion kommer att vara dominerande medan 25 procent tror på villaboende i en mellanstor stad.

Även inom teknik har stockholmarna förutspått framtiden. 69 procent tror att höghastighetsbredband via fibernät blir standard i alla bostäder i framtiden. Individuell elmätning via så kallad Energy Watch samt centraldammsugare är två andra teknikprylar som stockholmarna tror kommer att finnas i varje hem. 45 respektive 37 procent har valt dessa alternativ.

– Trendrapporten är en unik titt in i framtiden. Det är exempelvis intressant att hela 80 procent av stockholmarna tror att svenskarna kommer bo i lägenhet i storstadsregion i framtiden. Dessutom är det många som tror på villaboende i storstadsregion. Här sticker Stockholm verkligen ut från resten av landet där drömmen om landet lever kvar i högre utsträckning, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Några intressanta punkter från Trendrapporten 2012:

  • Stockholmarna förutspår en väldigt låg reporänta i framtiden. Hela 19 procent tror på en reporänta mellan 2-3 procent. 18 procent tror på en ränta mellan 1-2 procent och 12 procent tror på en reporänta mellan 3-4 procent.
  • Slit och slängmentaliteten är på väg att försvinna i Stockholm. Varannan stockholmare, exakt 50 procent, tror nämligen att miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval kommer vara hetast i framtiden.
  • Mörka färger och mörka möbler är inte populärt, bara fem procent tror på denna trend i framtiden.
  • Vitt fortsätter vara den vanligaste väggfärgen i framtiden, det tror 71 procent av stockholmarna. På andraplats kommer beige (26 procent) och grått (23 procent).
  • Kvinnor tror mer på vitt än vad männen gör. 75 procent respektive 67 procent.
  • I Stockholm är balkong favoriten bland lyxiga detaljer till bostaden. Det tycker 34 procent. Därefter kommer takterrass med 32 procent och kakelugn med 29 procent. Det är en tydlig skillnad mot resten av landet där man generellt föredrar kakelugn.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Fastighetsmarknad

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *